Суд визнав законним розірвання договору Лаври з УПЦ МП

Суд визнав законним розірвання договору Лаври з УПЦ МП

Господарський суд Києва визнав законним розірвання договору між монастирем УПЦ та заповідником "Києво-Печерська лавра".

Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

"Тим самим Господарський суд міста Києва відмовив у задоволенні позовних вимог Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври (Чоловічий монастир) Української Православної Церкви. Ця релігійна організація й надалі хотіла користуватися культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю", - йдеться у повідомленні.

Перед цим комісія міністерства виявила під час перевірки низку порушень договору, укладеного між УПЦ та заповідником, які й стали підставами до його розірвання.

У березні 2023 року Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір із УПЦ МП про безоплатне користування лаврою в Києві. Ченці мали покинути монастир і всі будівлі 29 березня.

Нагадаємо, 23 липня росіяни прямим влучанням зруйнували Спасо-Преображенський собор в Одесі. Російська ракета влучила у центральний вівтар собору. Внаслідок удару частково зруйновано будівлю собору, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони.

Згодом італійська делегація відвідала пошкоджений Спасо-Преображенський собор в Одесі. Також за деякий час в Одесу прибула постійна координаторка Організації Об’єднаних Націй в Україні Деніз Браун.

Як писав "Ми-Україна" раніше, прикордонники України та Фінляндії почали співпрацю по безпеці кордонів.

Головне