Стати "інвалідом" чи втекти вплав: у СБУ викрили нові схеми ухилення від призову

Стати

Співробітники української Служби безпеки (СБУ) повідомили про викриття низки нових способів ухилення від призову до лав ЗСУ.

Вказані схеми використовували ділки на Київщині, Вінниччині та на Закарпатті. Загалом викрито сімох організаторів таких оборудок, інформує прес-служба відомства.

"За гроші вони пропонували потенційним призовникам уникнути мобілізації на підставі підроблених документів про стан здоров’я та шляхом нелегального перетину кордону. Середня вартість таких "послуг" становила від 2 до 8 тис. доларів. Ціна залежала від кількості осіб і типу документа", - вказано у повідомленні СБУ.

Схеми ухилення від призову на Київщині

Серед організаторів такої схеми в Київській області був член комісії Київського обласного бюро медико-соціальної експертизи (МСЕК), який оформлював за гроші групи інвалідності.

Хто допомагав ухилянтам на Вінниччині

У Вінницькій області до схеми був причетний викладач навчального закладу, лікар та "айтішник", які разом підробляли медичні довідки.

Невдалий спосіб ухилитись від призову на Закарпатті

На Закарпатті двоє мешканців пропонували втекти до ЄС через річку, яка знаходиться на межі кордону - у вартість їхніх послуг входили навіть жилети для "безпечного" перетину рубежу.

"Під час обшуків правоохоронці виявили: мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами незаконної діяльності; медичні документи з ознаками підробки та гроші, отримані злочинним шляхом", - вказано у повідомленні СБУ.

Як писав "Ми-Україна" раніше, росіяни незаконно вивезли з української території більш як 16 тисяч дітей.

Головне