Спецслужби мають бути вп’ятеро уважнішими на Великдень: можуть бути провокації

Спецслужби мають бути вп’ятеро уважнішими на Великдень: можуть бути провокації

На тлі ситуації, яка розгорнулась наразі навколо Української православної церкви (УПЦ МП) та Києво-Печерської Лаври зокрема спецслужби мають бути особливо уважними в період прийдешніх свят. Не виключені провокації на Великдень.

Які можуть бути ризики в ефірі “Ми-Україна” розповіла старша наукова співробітниця відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАН України Оксана Горкуша.

Вона наголосила, що УПЦ, яка підпорядковується Російській православній церкві (РПЦ), дурить голову вірянам та маніпулює ними. Ті, своєю чергою, не мають критичного сприйняття реальності, а тому ситуація є небезпечною.

“Онуфрій продовжує закликати своїх послідовників збиратися під Києво-печерською Лаврою та іншими Лаврами. Вони це представляють, як таку оборону православ'я, що абсолютно є неправдою. Вони маніпулюють тим, що в них є певна кількість вірян, яких вони готові кинути на плаху. Вони їх відверто і закликають жертвувати собою і брешуть та маніпулюють, що це в ім’я Христа. Це дуже небезпечні проповіді та заклики. Релігійна проповідь сприймається не критично, а на емоційному рівні. Віряни звикли довіряти тій інформації, яку вони отримують без осмислення. Ми не здаємо які будуть наслідки", - розповіла експертка.

Горкуша закликала спецслужби бути “вдвічі, втричі, вп'ятеро” уважнішими на Великдень, а також на Чистий четвер та Страсну п’ятницю. 

“Російське православ'я запустило цивілізаційно-месійну парадигму, що вони рятують саме стадо своє, а світ гине. І фактично РПЦ в Україні репродукує ті самі меседжі на оцих вірян, яких вони зібрали під своїми храмами. Вони їх переконують у тому, що захищають саме життя, самого Христа і саму віру православну, що є абсолютно неправдою. Цим самими вони протиставляють цю групу вірян всій українській державі та спільності, демонструючи назовні, що наш народ розколений", - зазначила науковиця.

Вона висловила сподівання, що наші спецслужби цих провокаторів обережно приберуть від вірян і тоді можна буде з ними працювати в залежності від того наскільки у них пошкоджена свідомість.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Євроконтроль у своєму прогнозі до 2029 року передбачає, що обмеження на польоти в повітряному просторі України, росії, Білорусі і Молдови збережуться.

Головне