Шпигував за літаками і бронемашинами: на Житомирщині СБУ затримала агента рф у ЗСУ

Шпигував за літаками і бронемашинами: на Житомирщині СБУ затримала агента рф у ЗСУ

Служба безпеки затримала ще одного російського агента в лавах Збройних сил України. Він шпигував за українськими бойовими літаками і бронемашинами "MaxxPro".

Про це повідомила прес-служба СБУ в Telegram-каналі. Як зазначається, зловмисник збирав для фсб розвіддані про технічний стан українських аеродромів та можливе їх використання бойовою авіацією ЗСУ.

Також чоловік передавав агресору локації складів з боєприпасами і паливно-мастильними матеріалами Сил оборони. Крім того, за вказівкою російської спецслужби їхній агент намагався виявити місця базування і переміщення іноземних бронетранспортерів "MaxxPro".

"Співробітники Служби безпеки затримали ворожого поплічника під час збору розвідінформації про українські військові об’єкти. За даними слідства, затриманим виявився місцевий житель, який мобілізувався до лав ЗСУ і проходив службу в одному з гарнізонів на півночі України", - йдеться в повідомленні.

На початку травня 2023 року чоловіка дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ для проведення розвідувально-підривної діяльності проти нашої держави. Для виконання завдань агент об’їжджав різні райони і приховано спостерігав за військовими об’єктами, а також намагався "в темну" використовувати своїх знайомих.

Для комунікації з ФСБ використовував месенджер "Telegram".

"Під час обшуків у фігуранта виявлено мобільний телефон з доказами злочинних дій. Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення", - розповіли в СБУ.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки України відкрила вже близько 92 тис. кримінальних проваджень через військову агресію рф проти України. У 43 тис. випадків вже ведеться слідство.

Крім того було зазначено, що СБУ повідомила про підозру 448 воєнним злочинцям серед російських посадовців, зокрема 25 командувачам окремих родів військ і армій.

Головне