Шмигаль підбив підсумки зустрічі з Фіцо: про що домовились прем’єри

Шмигаль підбив підсумки зустрічі з Фіцо: про що домовились прем’єри

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів переговори зі своїм словацьким колегою Робертом Фіцо. Про це він повідомив в своєму Telegram-каналі.

За його словами, під час розмови разом із Фіцо підняли питання перспективи двосторонньої співпраці.

"Тема номер один - енергетика. Сьогодні росіяни завдали черговий комбінований ракетно-дроновий удар по енергетичній інфраструктурі. Ознайомив Прем’єр-міністра з ситуацією. Вдячні Словаччині за підтримку. Маємо також багато амбітних планів. До кінця 2028 року плануємо завершити реконструкцію та модернізацію електричного інтерконектора "Мукачево – Вельке Капушани", - йдеться в повідомленні.

Крім того, прем'єри обговорили політичну підтримку України.

Фіцо засудив російську агресію та підтвердив прихильність територіальній цілісності та суверенітету України.

Варто звуважити, що Україна і Словаччина домовилися опрацювати якнайшвидше скасування односторонніх обмежень на українську агропродукцію.

"Логістика. Уже досягнута конкретна домовленість про запуск до кінця цього року прямого пасажирського залізничного сполучення Київ-Кошице. Запропонували Словаччині внести зміни до угод про статус низки пропускних пунктів на кордоні. Готуємося до перемовин із європейським фондом Connecting Europe Facility для залучення інвестицій в розвиток транскордонного залізничного маршруту Чоп - Чєрна-над-Тисою", - додав Шмигаль.

Нагадаємо, що Словаччина підтримує вступ України у Європейський Союз. Словаччина не чинитиме перешкод на шляху України до членства в ЄС.

Як повідомляли "Ми-Україна", Кабінет міністрів наразі розглядає можливість відкриття нового пункту пропуску на кордоні між Україною та Румунією. Цей пункт пропуску планують назвати "Біла Церква — Сігету Мармацієй".

Головне

Інавгурація російського диктатора Володимира Путіна, яка має відбутися 7 травня, є спробою створити ілюзію законності майже довічного перебування при владі цієї людини, заявили в МЗС.