Сейм Польщі висловив вотум недовіри до уряду Моравецького

Сейм Польщі висловив вотум недовіри до уряду Моравецького

Сейм Польщі у понеділок, 11 грудня, під час голосування висловив вотум недовіри до уряду прем'єр-міністра Матеуша Моравецького. Таким чином Моравецький піде у відставку, а Сейм обиратиме нового прем'єра.

Про це повідомило польське інформаційне агентство PAP. Перед голосуванням у Сеймі виступив Матеуш Моравецький із доповіддю. Як зазначається, за довіру уряду Моравецького проголосували 190 депутатів, ще 266 - були проти. Ніхто не утримався під час голосування.

Наразі головним кандидатом на посаду прем'єр-міністра є голова "Громадянської платформи" Дональд Туск.

Після висловленого вотуму недовіри до чинного уряду у Сеймі оголосили про перерву. Протягом цього часу депутати мали змогу висунути кандидатів на посаду прем'єра на другому конституційному етапі. При цьому кандидата можуть висунути лише ті групи, у склад яких входить щонайменше 46 депутатів.

Маршал Сейму Республіки Польща Шимон Головня після проведення Президії Сейму та Конвенції сеньйорів встановив короткий термін для подання кандидатів в його офіс - до 18:00 за київським часом. Gazeta Wyborcza пише, що нового прем'єр-міністра можуть обрати вже сьогодні, 11 грудня.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, можливий наступний премʼєр-міністр Польщі, голова "Громадянської платформи" Дональд Туск заявив, що уряд прем'єра Угорщини Віктора Орбана відкрито став на російський бік. Крім того, на думку Дональда Туска, він з Орбаном "не близький політично", тож свій вплив на нього не переоцінює. 

Головне