СБУ оголосила підозру клірику УПЦ МП, який агітував за приєднання Херсонщини до рф

СБУ оголосила підозру клірику УПЦ МП, який агітував за приєднання Херсонщини до рф

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру іподиякону Назару Шкілю, який на тимчасово окупованій Херсонщині агітував за приєднання Херсонщини до рф та розфарбував в’їзну стелу в “триколор”.

Про це повідомляє СБУ у Telegram.

Під час окупації Херсона Шкіль, який був іподияконом так званої “Херсонської єпархії РПЦ”, одним з перших підтримав загарбників та пішов з ними на співпрацю. Він став кліриком місцевої громади УПЦ МП, а згодом гауляйтер Сальдо призначив його керівником окупаційної організації, яка діяла під виглядом “громадського об’єднання молоді”.

На цій “посаді” Шкіль зібрав “однодумців” для розфарбування стели на в’їзді в окупований Херсон у кольори російського прапора. Про це колаборант “прозвітував” у ході прямих трансляцій на центральних телеканалах країни агресора. 

Крім того, він агітував вірян підтримати псевдореферендум щодо "приєднання" регіону до складу росії.

Після звільнення Херсонщини Шкіль разом з батьком – настоятелем місцевого храму УПЦ МП – втік до міста Ставрополь.

На підставі зібраних доказів СБУ заочно повідомила Шкілю про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • Колабораційна діяльність (ч. 6 ст. 111-1);
  • Заперечення збройної агресії рф проти України (ч. 1 ст. 436-2);
  • Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 1 ст. 110).

Наразі тривають заходи для притягнення Шкіля до відповідальності. Вирішується питання щодо кваліфікації дій його батька, який також причетний до інформаційно-підривної діяльності на користь рф. 

Розслідування проводили співробітники СБУ в Житомирській та Дніпропетровській областях за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, окупанти на Лиманському напрямку намагаються штурмувати позиції українських захисників, але їм це не вдається.

Головне