Ритуальні одіяння та пузаті манекени: комісія Мінкульту виявила у Лаврі несподівану знахідку

Ритуальні одіяння та пузаті манекени: комісія Мінкульту виявила у Лаврі несподівану знахідку

Комісія, яка займається оцінкою майна в Києво-Печерській лаврі після виїзду з неї УПЦ МП, знайшла в одному з приміщень пузаті манекени. Про це розповіла директорка департаменту культурної спадщини Мар'яна Томин в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" на каналі "Ми-Україна".

За її словами, знахідку представники Комісії виявили при перевірці одного з корпусів, який використовувався для пошиття речей.

"44 корпус, у який нам вдалося потрапити, це пам'ятка національного значення. Він використовувався просто як швейний корпус. Там навіть ми застали спорядження, яке відноситься до шиття", - зазначила Томин.

При цьому вона детально розповіла, що то було за обладнання.

"Там були різні ритуальні одіяння, були досить специфічні манекени, на яких здійснювалися заміри. Ну наче це образ людського тіла з неймовірно неприроднім животом. От такі були елементи. Складно сказати, для чого саме цей пошив здійснювався, тому що… Розумієте, там частина була всіх цих машинок вже упакована, все стояло в ящиках. Тобто схоже було на те, що вони не вивезли ще рештки того майна, яке в них там залишилося", - розповіла Мар'яна Томин.

Також вона повідомила, що Комісія поки змогла перевірити лише 5 корпусів із 79.

"Ми рухаємося наскільки можемо. Тому що попередні рази у нас були великі труднощі з невстановленими особами, які перешкоджали роботі Комісії. Це не була ідентифікація з монастирем. Ми і в судовому порядку, і з правоохоронними органами постійно ці питання врегульовуємо, так щоб це було в правовий і легальний спосіб", - пояснила Мар'яна Томин.

Як повідомляли "Ми-Україна", Митрополита Української православної церкви (Московського патріархату) Павла залишили під цілодобовим домашнім арештом. Апеляційний суд Києва відхилив скаргу адвокатів.

Головне