Рожкова розповіла, чи є зараз російські гроші в економіці України

Рожкова розповіла, чи є зараз російські гроші в економіці України

Російські гроші в економіці України були звичною справою, однак зараз наша країна більше пов'язана з країнами Європи. Про це розповіла заступниця голови Національного банку України Катерина Рожкова в інтерв'ю "Ми-Україна".

"Історично наша економіка в цілому, і фінансовий сектор в тому числі, були тісно пов'язані з країною-агресором. Ці тісні економічні зв'язки, експортно-імпортні операції звичайно обумовлювали і операції між банками. І вони звичайно обумовлювали те, що банки країни-агресора були присутні на нашому ринку. 24 лютого кардинально все змінило як в економіці, де структура експортно-імпортних операцій змінилася кардинально і питома вага, яку раніше мала країна-агресор, росія, білорусь, сьогодні це вже європейські країни, ми туди мігруємо", - зазначила Рожкова.

При цьому вона наголосила, що також ситуація змінюється і в фінансовому секторі. 

"В банківському секторі на сьогоднішній день банків, власниками яких є фізичні особи, резиденти країни-агресора або пов'язані тим чи іншим чином - не залишилося. Форвард-банк було визнано неплатоспроможним. Банк Pin конфісковано в дохід держави акції. Сьогодні лишається один Альфа, власник якого є під санкціями не тільки українськими, але і європейськими санкціями, міжнародними санкціями. І Верховна Рада нещодавно проголосувала закон, який дає інструментарій, що робити в таких випадках Національному банку. Оскільки цей банк є системно важливим. Тому я сподіваюся, що після підписання (закону, - ред.) ми згідно до законодавства цю проблему також вирішимо", - розповіла заступниця голови НБУ.

Раніше заступниця голови НБУ Катерина Рожкова розповіла "Ми-Україна", коли гривня зможе повернутися у “вільне плавання”

Головне