Путін підживлює держперевороти в Африці, - Боррель

Путін підживлює держперевороти в Африці, - Боррель

Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що президент росії Володимир Путін підживлює державні перевороти в Африці.

Про це Боррель написав у блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій. За його словами, деякі з військових режимів в Африці звинувачують Євросоюз та його країни-члени у втручанні.

"Однак Європейський Союз присутній у регіоні лише на прохання законних урядів країн регіону й завжди поважає їхні суверенні рішення. Єдине втручання, про яке ми можемо говорити сьогодні, - це втручання військових для усунення демократично обраних президентів та втручання імперіалістичної росії, яка хоче використати ці військові режими як пішаків у своїй глобальній шаховій грі", - написав європейський посадовець.

За останні 33 роки в Африці, як нагадує Жозеп Боррель, сталося 32 військові перевороти.

"росія Володимира Путіна підживлює ці державні перевороти своєю брехливою пропагандою і наживається на встановленні цих військових режимів за допомогою своїх приватних збройних формувань, які розграбовують багатства регіону", - розповів високий представник ЄС.

На думку Борреля, шлях військової диктатури загрожує безпеці та економічно-соціальному розвитку регіону.

"Грандіозні обіцянки росії щодо економіки ніколи не справджуються, а факти говорять самі за себе, коли йдеться про безпеку: у Малі з приходом групи "Вагнера" почастішали терористичні атаки і звірства проти населення", - додав посадовець ЄС.

Нагадаємо, у Нігері у неділю, 30 липня, прихильники президента країни-агресорки прийшли з маршем по вулицях столиці Ніамея. Тримаючи у руках російські прапори, вони напали на посольство Франції. Таким чином жителі засудили колоніальну політику Франції минулого століття.

“Протестувальники пройшли містом до посольства Франції, де підпалили двері будівлі, пізніше армія Нігеру розігнала натовп протестувальників”, – йдеться у повідомленні ЗМІ.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, нігерські солдати заявили на національному телебаченні про переворот в Нігері. Вони також повідомили про усунення законно обраного президента Мохамеда Базума від влади. Зачитуючи заяву, полковник Амаду Абдраман, оточений офіцерами у військовій формі, сказав, що сили оборони та безпеки вирішили “покласти край режиму, через погіршення ситуації з безпекою та погане управління”.

Головне