Президентка Швейцарії дала зрозуміти, що хотіла б присутності росії на глобальному "саміті миру"

Президентка Швейцарії дала зрозуміти, що хотіла б присутності росії на глобальному

Новообрана президентка Швейцарії Віола Амхерд дала зрозуміти, що хотіла б присутності росії на глобальному "саміті миру" щодо запропонованої Україною "Формули миру".

Про це повідомило швейцарське видання Swissinfo. За її словами, цей "саміт миру" навряд чи стане справжньою мирною конференцією, якщо на ньому не будуть присутні представники російської федерації.

"росія, ймовірно, не буде присутня, але водночас ми прагнемо до діалогу з усіма іншими. Швейцарія розмовляє з усіма. За останні кілька днів мені кілька разів говорили, наскільки це важливо і наскільки всі раді, що хтось може говорити з усіма. Канали зв'язку існують і вони відкриті", - заявила Амхерд.

Вона також наголосила, що саміт має відбутися якомога швидше і бажано вже цього року.

"Звичайно, є невеликий ризик, що нам не вдасться організувати саміт. Але якщо Швейцарія не намагатиметься, цього точно не станеться", – зазначила президентка Швейцарії.

За словами очільниці країни, не слід чекати на готовий мирний план одразу наприкінці саміту, але "якщо ми зможемо запустити мирний процес, ми вже багато чого досягнемо". Вона додала, що успіх буде досягнутий, якщо участь братиме широке коло країн, а зокрема ПАР, Індія, Бразилія, Саудівська Аравія і Китай.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, голова Міністерства закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс закликав Китай, чия роль є ключовою, вплинути на росію задля припинення війни в Україні.

Головне