США планують вдвічі скоротити доходи "країни-бензоколонки" від енергоекспорту до 2030 року

США планують вдвічі скоротити доходи

Сполучені Штати націлились на суттєве урізання доходів, які російський режим отримує від торгівлі енергоресурсами. Йдеться про зменшення обсягу доходів удвічі до кінця поточного десятиліття, розповів виданню FT помічник Держсекретаря США з енергетичних ресурсів Джеффрі Пайєтт.

Для досягнення поставленої мети, за його словами, вже запроваджені санкції необхідно зберегти на "довгі роки".

Таким чином США розраховують позбавити військову машину Москви грошей не лише на продовження війни в Україні, а і не дати країні-агресорці в майбутньому здійснити повторний напад на сусідню державу.

"Ми робитимемо все можливе, щоб втілити це в життя. Мета цих санкцій — змінити поведінку рф і гарантувати, що Путін не матиме змоги, коли буде досягнутий певний мир, використати три-чотири роки для переозброєння та підготовки до третього етапу вторгнення в Україну", - заявив Пайєтт.

Він додав, що ціль завдати удару по майбутнім енергетичним доходам рф є такою важливою як і не дати росії заробляти зараз.

"Це має величезні геополітичні наслідки з точки зору того, як Кремль може поводитися на міжнародній арені, і здатності рф використовувати свої енергоресурси як стратегічний актив, а також здатності Кремля продовжувати займатися реваншизмом проти своїх сусідів", - пояснив Пайєтт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зростання російського ВВП у 2023 році вражає, але чого очікувати у 2024-му

Як відомо, торік G7 ввели цінову стелю на експорт нафти з рф, яка має на меті зберегти потоки ресурсу, але водночас зменшити доходи Москви. Обмеженням передбачено, що ті держави, які не входять до клубу "Великої сімки" можуть і надалі купувати російський енергоносій, але не дорожче ніж 60 доларів за барель. Одразу після запровадження цінових обмеження на танкерну нафту з рф її вартість суттєво посіла, втім Кремль швидко зорієнтувався і заснував нову мережу торговців та суден для обходу "стелі". Натепер значна частину російського енергоносія транспортується "тіньовим флотом".

Нагадаємо, літні дані, надані міжнародною морською базою даних Equasis, показали, що російська федерація до липня 2023 року втратила більшу частину "тіньового" танкерного флоту, який агресорка використовувала для транспортування нафти, оминаючи санкції.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у ВМС ЗСУ у серпні заявили, що у рф є "тіньовий флот", за допомогою якого ворог грабує українські порти. У відомстві пояснили, що росія заводить в окуповані українські порти свої кораблі з вимкненими системами відстеження і вивозить таким чином збіжжя та метал.

Головне