"Плавуча бомба" в Ла-Манші: судно з вибухонебезпечним вантажем з рф шукає порт

Мальтійське вантажне судно MV Ruby, що перевозить 20 000 тонн аміачної селітри з росії, не може знайти порт для зупинки. Кілька європейських гаваней вже відмовили йому у швартуванні через пошкодження, отримані кораблем під час плавання.

Як пише BFM TV, судно вийшло з російського міста Кандалакша 22 серпня і після шторму було змушене зупинитися в Норвегії. Однак 4 вересня йому наказали покинути порт країни. Литва також відмовила кораблю у прийомі.

Причиною відмов стали серйозні пошкодження плавзасобу, яких він зазнав за подорож. Йдеться про відмову силової установки, дефект керма та пошкодження корпусу. Влада європейських країн занепокоєна ризиком можливого вибуху вантажу.

Експерти порівнюють ситуацію з вибухом у порту Бейрута у 2020 році, зазначаючи, що на MV Ruby у 7 разів більше нітратів, ніж тоді було в Лівані. Поль Пулен, фахівець з управління промисловими ризиками, назвав судно "плаваючою бомбою".

Водночас французька влада намагається заспокоїти громадськість, запевняючи, що ситуація під контролем. Речник морської префектури Ла-Маншу Етьєн Баджо заявив про готовність до швидкого реагування у разі необхідності.

Мальта, куди судно має прибути, вже попередила, що не дозволить швартування, поки на борту залишається аміачна селітра.

Як писав "Ми-Україна" раніше, станом на ранок 5 жовтня, росія вивела на бойове чергування у Чорне море один корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр"

Головне