Після вступу до ЄС Україна отримає €186 млрд протягом семи років

Після вступу до ЄС Україна отримає €186 млрд протягом семи років

Після вступу до Європейського Союзу Україна отримає 186 млрд євро протягом семи років. Про це повідомило видання Financial Times.

Так чиновники Євросоюзу розрахували фінансові наслідки, якщо до блоку приєднаються Україна, Молдова, Грузія та ще шість балканських країн. Для цього вони спиралися на існуючі правила для бюджету на 2021-2027 роки.

Таким чином фінансова вартість приєднання дев'яти членів до цього бюджету може становити 256,8 млрд євро. Зазначається, що розширення Євросоюзу може зайняти "десятиліття чи більше", і це спричинить масштабні реформи бюджетних механізмів. Це змінить фінансовий баланс усередині блоку.

При цьому сімом державам-членам необхідно буде більше платити та менше отримувати з бюджету блоку. Також з появою дев'яти нових країн-членів поточний бюджет збільшиться на 21% – до 1,47 трлн євро.

Крім того, Україна у разі вступу матиме право на отримання 96,5 млрд євро в рамках Єдиної сільськогосподарської політики ЄС протягом семи років згідно з чинними правилами. Це може скоротити сільськогосподарські субсидії державам-членам ЄС приблизно на 20%.

Як зазначають чиновники, вплив України на режим сільськогосподарських субсидій ЄС буде найвідчутнішим. Країна може стати найбільшим отримувачем допомоги.

Україна також матиме право на отримання 61 млрд євро з фондів Євросоюзу. Вони спрямовані на покращення інфраструктури у найбідніших країнах. 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, глава Міністерства закордонних справ Німеччини Анналена Бербок окреслила майбутні кордони ЄС. За її словами, вони простягуватимуться від Лісабона до Луганська.

Головне