Після втрати А-50 росіяни активізували застосування Х-31П - Гуменюк пояснила

Після втрати А-50 росіяни активізували застосування Х-31П - Гуменюк пояснила

Російське окупаційне війська активізувало застосування проти України протирадіолокаційних ракет з пасивної радіолокацією типу Х-31П. Таким чином, вони здійснюють так звану "розвідку боєм" після втрати "очей" -  літака далекого радіолокаційного виявлення А-50, пояснила в ефірі марафону "Єдині новини" Наталя Гуменюк.

"Як правило така активність виникає час від часу, коли в них не вистачає розвідувальних даних. Це "розвідка боєм" - вони намагаються проміряти нашу протиповітряну оборону: якщо спрацює - то там 100% є система ППО, або якщо ракета досягне своєї цілі - то систему РЛС , яка належить до однієї з систем ППО вдалось знищити. Таким чином, бачимо, що після втрати А-50 дещо активізувався ворог зокрема з цими ракетами, намагаючись "розвідкою боєм" перевіряти різні напрямки", - пояснила вона. 

Російські окупанти напередодні скеровували Х-31П по Одещині, але ракета втратила свою бойову спроможність над морем. 

"Очевидно, що ворог намагався проміряти систему ППО, перевірити її готовність або знайти і знищити її. Коли ракета не знайшла відповідної цілі, то втратила бойову спроможність", - зазначила Гуменюк. 

Нагадаємо, у Повітряних силах ЗСУ наголосили, що відсутність у небі літака далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50 допомагає ЗСУ в певній мірі відпрацьовувати по російських літаках. За підсумками лютого армія рф втратила у війні 13 російських літаків. З 17 по 19 число були знищені чотири Су-34, один Су-35 та один Су-35С. "Сушкопад" тривав також 21 (один борт), 27 (два борти) та 29 лютого (три борти). 27 лютого над Азовським морем був знищений російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в ОК "Південь" озвучили причину, через яку відтерміновується виліт наступного борту А-50. Річ у тім, що для його функціонування ще потрібно підготувати фахівців, оскільки втрата чергового ДРЛВ є не лише втратою технічних потужностей, а і навчених фахівців.

Головне