Ошукали українців на 45 млн гривень: поліція ліквідувала злочинне угруповування

Ошукали українців на 45 млн гривень: поліція ліквідувала злочинне угруповування

Поліція ліквідувала злочинне угруповання, яке ошукало українців на понад 45 млн доларів. Вони крали гроші під приводом продажу дронів для Збройних сил України.

Про це повідомила пресслужба Національної поліції України. Як зазначається, люди збирали гроші на дрони різних модифікацій та їхні комплектуючі, аби потім відправити озброєння знайомим військовослужбовцям у зону бойових дій. Таким чином 92 потерпілі особи перерахували шахраям понад 45 млн гривень після того, як промоніторили інші пропозиції.

Потерпілими виявились українці з усіх регіонів. Усі вони різного віку та професій, їх обʼєднувало лише бажання допомогти військовим у лавах ЗСУ. 

У лютому 2024 року оперативники та слідчі Нацполіції провели сім обшуків за місцем проживання фігурантів, які перебувають у Києві, в Одеській та Волинській областях. У ході цих обшуків було вилучено банківські картки, мобільні телефони, компʼютерну техніку, реєстраційні номери та документи фінансово-господарської діяльності. Усе це використовували шахраї у своїй злочинній діяльності. Також правоохоронці заарештували майно підозрюваних вартістю понад 4,5 млн гривень та 28,6 млн гривень на банківських рахунках, які були залучені до схеми підприємств.

Було встановлено, що потерпілим сподобалась вартість запропонованих товарів - вона була менше на 20-25% від ринкової. Водночас шахраї насправді виконали кілька перших замовлень. Це допомогло ввести потерпілих в оману. Більшість замовників все-таки не отримала ні дронів, ні грошей, адже їхніми коштами зловмисники розпорядились на власний розсуд.

Оплата здійснювалась готівкою або через перерахування на власні банківські картки, криптогаманці та рахунки підконтрольних шахраям суб’єктів господарювання. Потім гроші виводились через фіктивне придбання запчастин для автівок, текстилю та туристичних послуг, які не надавались.

Уся схема була організована двома жінками, які і до цього ошукували громадян під час складних ситуацій. Зокрема, під час блекаутів вони не поставили 40 інтернет-супутників Starlink, які у них придбали. Коли в країні була бензинова криза, вони також реалізовували недійсні паливні талони. У 2023 році їм вже оголошували про підозри. На той момент було скеровано обвинувальні акти в суд для розгляду справи.

Останнім їхнім злочином була відсутність поставки понад 600 дронів різного типу для потреб Збройних сил України, за які їм заплатили. Організаторкам схеми та їхньому спільнику повідомили про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах організованою групою (ч. 3, 4, 5 ст. 190 Кримінального Кодексу).

Одна з організаторок вже тривалий час перебуває за кордоном, але тепер вживаються заходи, аби оголосити її в міжнародний розшук. Двох інших фігурантів затримали, вони перебувають під вартою. Їм загрожує до дванадцяти років ув'язнення.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, правоохоронцям вдалось виявити та заблокувати низку нових схем ухилення від призову до лав ЗСУ та нелегального переправлення в треті країни чоловіків.

Головне