Торгували інвалідністю та студквитками закордонних вишів: СБУ заблокувала ще три ухилянтських схеми

Торгували інвалідністю та студквитками закордонних вишів: СБУ заблокувала ще три ухилянтських схеми

Правоохоронцям вдалось виявити та заблокувати низку нових схем ухилення від призову до лав ЗСУ та нелегального переправлення в треті країни чоловіків, придатних до служби. Їх ділки реалізовували в Закарпатській та Запорізькій областях, інформує пресцентр СБУ. 

  • Так, На Закарпатті організатори схеми переправляли чоловіків призовного віку до країни ЄС, що межує з Україною, "лісовими стежками". Встановлено причетність до організації оборудки колишнього "посадовця-силовика".
  • На Запоріжжі чоловік разом зі спільниками фальшував висновки лікарських обстежень своїх "клієнтів", дописуючи їм тяжкі діагнози. З цими документами ухилянти у МСЕК могли претендувати на отримання інвалідності 2-ї чи 3-ї груп. Блокування вказаної схеми допомогло відвернути "списання" більш як 40 чоловіків призовного віку.
  • Правоохоронні органи також виявили зловмисників, які обіцяли чоловікам нібито офіційне влаштування на роботу за кордоном або "продавали" місце в європейському вищому навчальному закладу. Натомість шахраї виводили кошти через підставних осіб і обривали всі контакти з "клієнтами". 

"За всіма викритими фактами триває розслідування", - інформує СБУ. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цифровізація армії: яким буде реєстр призовників та військовозобовʼязаних згідно нового закону

Нагадаємо, правоохоронці викрили військовослужбовця прикордонного загону, який намагався за 10 000 доларів влаштувати на службу в СБУ військовозобов’язаного чоловіка. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, у Кропивницькому затримали особу, яка працювала агентом російських спецслужб. Чоловік збирав розвіддані дані щодо Повітряних Сил ЗС України, зокрема, вивчав напрямки та частоту польотів українських бомбардувальників та винищувачів.

Головне