Офіс омбудсмана завершив перевірку 100% ВЛК в Україні

Офіс омбудсмана завершив перевірку 100% ВЛК в Україні

Офіс омбудсмана завершив перевірку 100% військово-лікарських комісій в Україні. Це було зроблено внаслідок отримання великої кількості скарг про порушення прав, пов'язаних з ВЛК.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у своєму Telegram-каналі. За його словами, від початку цього року вже надійшло 1093 звернення. Так, моніторинг почався ще в 2022 році.

У серпні цього року було зафіксовано "позитивні зрушення у порівнянні з минулим роком". Проте, як зазначив омбудсман, було також виявлено недостатній організаційний рівень проведення ВЛК, значні порушення прав під час її проходження, які впливають на морально-психологічний стан як військових, так і військовозобов’язаних.

Таким чином моніторинг діяльності військово-лікарських комісій був організований у двох напрямках:

  1. ВЛК територіальних центрів комплектування;
  2. Госпітальні гарнізонні ВЛК та ВЛК цивільних лікувальних закладів. 

Працівники Офісу омбудсмана здійснили 833 виїзних та безвиїзних (документальних) моніторингів. Це становить 100% усіх ВЛК. Перевірка здійснювалася на всій підконтрольній території України, включно з прифронтовими населеними пунктами. Було перевірено роботу 445 ВЛК ТЦК, 388 госпітальних, гарнізонних ВЛК, комісій у цивільних лікувальних закладів. 

У результаті була виявлена низка проблема, зокрема:

  • відсутність єдиного реєстру військовозобов’язаних із відповідним наповненням щодо історії хвороби,
  • формальність у проходженні ВЛК ("Скарги є? Немає? Придатний!", навів приклад Лубінець),
  • корупційна складова,
  • недотримання електронної черги,
  • невиконання вимоги Постанови КМУ від 18.04.2023 №343 щодо долучення до здійснення медоглядів цивільних закладів охорони здоров’я та ін.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, слідчі ДБР займаються встановленням всіх обставин та передумов побиття мобілізованих в Тернопільському Територіальному центрі комплектування, яке сталось 6 жовтня.

Головне