НБУ презентував нову монету, присвячену українському борщу

НБУ презентував нову монету, присвячену українському борщу

Нацбанк увів в обіг нову монету під назвою "Український борщ". Вона входить до серії “Українська спадщина” та випускається у двох номіналах.

Тираж срібної монети номіналом 10 гривень складає 2500 штук, а з нейзильберу номіналом 5 грн – 75 000 штук.

У рішенні правління НБУ вказано, що введення в обіг та реалізація цієї пам'ятної монети регулятором банкам-дистриб'юторам розпочалась 29 вересня. Продаж юридичним та фізособам розпочнеться від 4 жовтня.

Як відомо, торік влітку Україна виграла "битву" за борщ - 1 липня елемент “Культура приготування українського борщу” був офіційно внесений ЮНЕСКО до списку нематеріальної культурної спадщини.

Нагадаємо, до річниці повномасштабної війни український Нацбанк випустив памʼятну банкноту “Памʼятаємо! Не пробачимо!”. Купюра, номіналом у 20 грн, присвячена героїчному протистоянню українського народу проти російських окупантів. На ній розміщено наступний текст:

“24 лютого 2022 року повномасштабним вторгненням російської армії розпочався новий етап збройної агресії проти України. Народна війна за незалежність і суверенітет України триває з 2014 року. Це також війна за цивілізаційний вибір: Україна відстоює свою приналежність до європейської цивілізації і водночас – ті засадничі цінності, права і свободи, що лежать в основі західного світу”.

Як писав "Ми-Україна" раніше,  напередодні, 29 вересня, стало відомою що НБУ продовжив обмін дрібних монет та старих банкнот гривні до кінця війни та ще впродовж трьох місяців.

Головне