Над Україною зійде найяскравіший у році Блакитний місяць: дата

Над Україною зійде найяскравіший у році Блакитний місяць: дата

У ніч на 31 серпня мешканці Землі можуть спостерігати за особливим явищем – повним супермісяцем. 

Про це повідомляє Space. 

Разом із ним в останній літній день також можна побачити появу дуже яскравого Сатурна.
Особливе явище люди спостерігатимуть вже вдруге, адже на 1 серпня зійшов місяць Осетрових. Піку своєї повноти диск Місяця набуде о 4:35 за київським часом 31 числа. 

Особливість цього астрологічного явища в тому, що це об’єднання супермісяця та блакитного місяця. Супутник Землі перебуватиме на небосхилі практично всю темну частину доби. Його схід останньої ночі цього літа відбудеться о 20:00, а захід – о 4:34.

Насправді термін "блакитний місяць" не має нічого спільного з кольором. Супермісяць перебуває ближче до планети на своїй орбіті, що додає йому яскравішого вигляду. 

Для спостерігачів на Землі він виглядатиме більшим, ніж зазвичай. Насправді більшим він буде лише на 7%. Неозброєним оком ця різниця в розмірах, ймовірно, не буде помітна. Хоча інколи місяць все ж може мати голубий відтінок.

Блакитний Місяць – це явище, яке трапляється раз на 2-3 роки. Так називають четверту повню за сезон. Зазвичай їх відбувається три, але через те, що місячний цикл дещо коротший, ніж календарний місяць, періодично відбувається таке зміщення.

Минулого разу Блакитний Місяць відбувся у серпні 2021 року. Наступний можна буде спостерігати у серпні 2024 року.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, в Україні заборонили діяльність організації “Сіверська Русь”.

Головне