Марченко: Через виїзд мільйонів біженців з України економіка щомісяця втрачає близько $2 млрд

Марченко: Через виїзд мільйонів біженців з України економіка щомісяця втрачає близько $2 млрд

Кожного місяця економіка України втрачає близько 2 мільярдів доларів через те, що кілька мільйонів українців стали біженцями та живуть і працюють в інших країнах. Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" на каналі "Ми-Україна".

"Ми втратили надзвичайно ціннісний людський капітал, якщо можна так сказати. Адже люди - це саме цінне, що є в нашій країні. Є оцінки Національного банку України щодо розрахунків громадян України за кордоном. Ці розрахунки складають 2 мільярди доларів щомісяця. Це, звичайно, кошти, які вимиваються з економіки країни і вкладаються в економіки країн, які прихистили наших мігрантів", - заявив голова Мінфіну.

При цьому він наголосив, що виправити ситуацію можна лише шляхом створення умов, за яких українці почуватимуться в безпеці в Україні, тож повертатимуться і працюватимуть тут.

Нагадаємо, за півтора року повномасштабної війни рф проти України європейські країни витратили понад 43 мільярди євро на прихисток для українських біженців. Такі витрати включають грошові виплати, надання житла, медичну допомогу, освітні послуги, а також забезпечення харчами та засобами першої необхідності.

Як повідомляли "Ми-Україна", чверть українців досі не можуть повернутися додому через війну. Біженцями залишаються 6,3 мільйони українців, а внутрішньо переміщеними особами – 5 мільйонів.

Головне