Крихітні чорні діри можуть ховатися всередині астероїдів та планет, - науковці

Крихітні чорні діри можуть ховатися всередині астероїдів та планет, - науковці

Малі первинні чорні діри (PBHs) можуть ховатися всередині астероїдів, місяців або таких планет, як наша.

Про це повідомляє Science Alert.

Вважається, що ці гіпотетичні об'єкти виникли внаслідок Великого вибуху через надзвичайно високу щільність субатомної матерії.

Наразі PBHs розглядаються як потенційний "кандидат на роль темної матерії", можливе джерело первинних гравітаційних хвиль, а також як спосіб вирішення різних проблем у фізиці. Однак жодна з цих чорних дір поки що не була виявлена, що спонукало до пошуку способів їх ідентифікації.

Нещодавні дослідження показали, що в середині нейтронних зірок та карликових зірок можуть міститися невеликі PBHs, які повільно споживають газові запаси.

Як науковці хочуть їх виявити?

 

У новому дослідженні команда фізиків розширила цю ідею, пропонуючи нові способи для виявлення PBHs. Суть полягає в тому, щоб шукати їх всередині об'єктів, таких як планети та астероїди, або використовувати великі металеві плити для виявлення PBH шляхом спостереження за їх проходженням.

Виявивши мікроканали, які залишають ці міні чорні діри, вчені зможуть підтвердити їхнє існування і пролити світло на деякі з найбільших загадок сучасної космології.

Дослідження було проведене фізиком з Національного університету Донг Хва в Тайвані та Центру освіти і досліджень у галузі космології та астрофізики (CERCA) при університеті Case Western Reserve Де-Чангом Даем, а також фізиком з групи високих енергій та космології в Університеті штату Нью-Йорк у Буффало Деяном Стойковичем.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, NASA та SpaceX відмінили запуск Europa Clipper через ураган.

Головне