Конфлікт в Судані: хто підтримує генералів, які перетворили країну на поле бою

Конфлікт в Судані: хто підтримує генералів, які перетворили країну на поле бою

Війна в Судані, яка триває в країні з 15 квітня з нестабільними періодами хиткого перемир'я, розпочалася з протистояння головнокомандувача армії країни Абделя Фаттаха аль-Бухрана та лідера "Сил оперативної підтримки" (RSF) Мохамеда Дагало (Хемедті). Обидва генерали до розв'язання конфлікту докладали чималих зусиль для пошуку іноземної підтримки, пише Reuters.

Війна в Судані: хто підтримує Бурхана та регулярну армію

Ключовим союзником очільника регулярної армії Судану є Єгипет. Країни мають спільний кордон, який за менш ніж місяць бойових дій перетнуло понад 40 000 суданських біженців.

"Дипломати та аналітики кажуть, що Єгипет почувається комфортно у відносинах з Бурханом і бачить у ньому найбільш ймовірного гаранта своїх інтересів, у тому числі у переговорах про Велику Ефіопську греблю Відродження, що будується на Блакитному Нілі вгору за течією від Судану та Єгипту", - зазначає видання.

Бої в Судані: хто підтримує Дагало та RSF

Ключовим союзником "Сил оперативної підтримки" до конфлікту були Об'єднані Арабські Емірати. Генерал Дагало позиціював сере як оплот проти ісламістських угруповань, які глибоко вкоренилися в армії. Водночас ОАЕ прагнув до знищення ісламістського впливу у регіоні.

До того ж ОАЕ допомагали Дагало з нарощуванням багатства та спряли його зв'язкам з громадськістю. Проте аналітики зазначають, що зв'язки з ЗС Судану та Бурханом країна не розривала.

Дагало також мав тісні зв'язки з рф. Дипломати західних країн торік у Хартумі заявили, що російська ПВК "Вагнер" бере участь у нелегальному видобуванні золота в Судані, а також займається розповсюдженням пропаганди та дезінформації. У відповідь глава RSF сказав, що закликав владу країни розірвати усі відносини в "групою Вагнера". У Євгена Пригожина 19 квітня повідомили, що його угруповання більше в Судані не працює.

Які ще країни мають вплив на генералів у Судані

Тісні зв'язки з обома сторона конфлікту підтримує Саудівська Аравія. Ер-Ріяд наразі докладає зусиль для встановлення миру в регіоні спільно зі США. До того ж зупинення бойових дій відповідає інтересам Саудівської Аравії в районі Червоного моря.

Певний вплив мають також Ефіопія та Кенія та Ізраїль.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Китай б'є на сполох через експанію НАТО в Азії. У МЗС країни наголосили, що відкриття представництва Альнсу в Японії неодмінно виллється у підрив миру та стабільності.

Головне