Китайський лідер висловив підтримку Ірану у його протистоянні з Заходом

Китайський лідер висловив підтримку Ірану у його протистоянні з Заходом

Голова КНР Сі Цзіньпінь заявив, що Китай стоїть на боці Ірану на тлі його протистояння Заходу. 

Відповідну заяву китайський лідер зробив після зустріч зі свої іранським колегою Ібрагімом Раїсі, пише АР.

"Китай підтримує Іран у захисті національного суверенітету та протистоянні одностороннім діям і залякуванням. Незалежно від того, як зміниться міжнародна та регіональна ситуація, Китай неухильно підтримуватиме дружбу та співпрацю з Іраном та просуватиме китайсько-іранське всеосяжне стратегічне партнерство", - йдеться у заяві Сі Цзіньпіня. 

Обидва лідери за підсумками зустрічі підписали два десятки угод про співпрацю, зокрема в торговельній та туристичній галузях. Ці домовленості доповнюють 25-річну стратегічну угоду про співпрацю в розвитку промисловості та нафтодобуванні, яку КНР та Іран підписали у 2021 році. 

На сьогодні КНР є одним з провідних покупців “чорного золота” з Ірану, а відповідно і джерелом інвестицій в країну.

Як писав “Ми-Україна” раніше, видання The Guardian дізналось про отримання росією партії ударних далекобійних дронів багаторазового використання з Ірану. На відміну від дронів-камікадзе типу Shahed, ці БпЛА розраховані на багаторазове використання – після удару вони повертаються на базу. Партія ударних далекобійних дронів, ймовірно, була доставлена на російську територію контрабандою. Для транспортування могли бути використані кораблі ВМФ рф та літаки державіакомпанії Ірану. 

Минулого місяця  Іран офіційно заявив про домовленість з росією щодо закупівлі країною російських багатоцільових надманеврених винищувачів Су-35. Перші літаки мають прибути в Тегеран вже після 21 березня. 

Головне