ЄС вперше оштрафував Apple: за що компанію покарали на майже $2 млрд

ЄС вперше оштрафував Apple: за що компанію покарали на майже $2 млрд

Єврокомісія зобов'язала Apple сплатити штраф у розмірі 1,84 млрд євро (еквівалентно 1,95 млрд доларів). Своє перше покарання від європейського регулятора американський техногігант отримав за зловживання домінуючим становищем на ринку поширення застосунків музичних стрімінгів.

Як пише CNN, компанію оштрафували через те, що вона не дає змоги конкуруючим сервісам потокової передачі музики, таким як Spotify, інформувати власників iPhone, що вони можуть знайти дешевші методи передплати поза межами магазину додатків Apple.

Очільниця європейського антимонопольного відомства Маргрет Вестагер пояснила, що американський техногігант "зловжив своїм домінуючим становищем" та наголосила, що через ці його дії споживачі в ЄС не мали "вільного вибору щодо того, де, як, коли і за якою ціною купувати передплати потокової передачі музики".

"Це незаконно і торкнулося мільйонів європейських споживачів", - заявила вона.

За її оцінкою, штраф у 1,84 млрд євро становить 0,5% світового річного обороту Apple. 
 
Apple вже заявила, що з покаранням не згодна та збирається оскаржувати рішення. 

Нагадаємо, винесення "вироку" стало кульмінацією антимонопольного розслідування, розпочатого ще у 2019 на запит шведської Spotify Technology SA. Компанія заявила, що була вимушена підняти ціну на щомісячну підписки, аби покрити видатки, пов'язані з контролем Apple над роботою App Store. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, у вересні 2023 року європейський регулятор зобов'язав китайську соцмережу TikTok сплатити 345 млн євро штрафу (еквівалентно 368 млн доларів). Її покарали за порушення суворих правил ЄС із захисту даних (GDPR) при обробці інформації, що стосується неповнолітніх.   
 

Головне