Як мінімум три прямі влучання: в МАГАТЕ озвучили наслідки атаки на ЗАЕС 

Як мінімум три прямі влучання: в МАГАТЕ озвучили наслідки атаки на ЗАЕС 

Одна з найбільших атомних електростанцій Європи - Запорізька АЕС - зазнала атаки з боку ворога 7 квітня. У МАГАТЕ опублікували оновлений звіт щодо пошкоджень, яких зазнав об'єкт внаслідок агресії. 

В документі наголошується, що "ознаки пошкодження критично важливих систем ядерної безпеки або безпеки на майданчику" ЗАЕС відсутні. Водночас очільник Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі наголосив, що відбулось не менше трьох прямих влучань в основні конструкції захисної оболонки реактора. 

"Військові удари стали ще одним яскравим нагадуванням про постійні загрози для ЗАЕС та інших ядерних об'єктів під час збройного конфлікту, незважаючи на зусилля МАГАТЕ зменшити ризик серйозної аварії, яка може завдати шкоди людям і навколишньому середовищу в Україні та за її межами", - йдеться у звіті Агентства.

Наразі відомо про щонайменше одного травмованого на станції та пошкодження на енергоблоці №6. Ядерна безпека не порушена, проте подібні дії можуть стати причиною порушення цілісності захисної системи реактора, підкреслили в МАГАТЕ.

Співробітники Агентства, які на ЗАЕС оглянули місця влучань підтвердили "фізичний вплив детонації дронів, у тому числі в одному з шести реакторних корпусів об'єкта". Там, за їхніми свідченнями, ураження зазнало устаткування спостереження та зв'язку. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крок до Фукусіми: Галущенко озвучив ризики знеструмлення ЗАЕС

Нагадаємо, 7 квітня МАГАТЕ заявило, що на території окупованої російськими військовослужбовцями Запорізької АЕС вибухнув дрон. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, в ГУР МО запевнили, що українська сторона не має стосунку до жодних провокацій на захопленому ворогом ядерному об'єкті. У відомстві нагадали, що окупанти дуже часто застосовують подібну практику, здійснюючи імітаційні удари по території ЗАЕС.


 

Головне