Гостинним прийомом Асада, Саудівська Аравія нагадала США, хто керує в регіоні, - Reuters

Гостинним прийомом Асада, Саудівська Аравія нагадала США, хто керує в регіоні, - Reuters

Крон-принц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман, гостинно прийнявши у себе президента Сирії Башара Асада, нагадав Сполученим Штатам, хто керує в регіоні. Як пише Reuters, Ер-Ріяд є тим гравцем, якого Вашингтон "не може ні ігнорувати, ні дезавуювати, але з яким він повинен вести справи".

"Скептично ставлячись до обіцянок США щодо безпеки Саудівської Аравії, бін Салман натомість налагоджує зв'язки з іншими світовими державами і, попри жах Вашингтона, змінює свої стосунки з їхніми спільними ворогами", - зазначає видання.

За його даними, Саудівська Аравія і досі сильно залежить від свого західного партнера у безпековому та військовому плані. Проте це не заважає керівнику країни вести власну регіональну політику "з меншою повагою" до переконань Вашингтона.

"Це сильний сигнал Америці про те, що ми змінюємо і перекроюємо наші відносини без вас", - сказав на Абдулазіз аль-Сагер, голова Дослідницького центру Перської затоки.

Позиції бін Салмана, які суттєво похитнулись після резонансного вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашоггі, знову посилились торік. Тоді західні економіки звернулись до Ер-Ріяду за допомогою з приборканням нафтового ринку після повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Одним з явних сигналів виходу Саудівської Аравії з-під впливу США стала також посередницька участь Китаю врегулюванні конфлікту між Ер-Ріядом та його заклятим регіональним ворогом Іраном після багатьох років ворожнечі.

Також бін Саман налагодив відносини з Туреччиною та припинив бойкот Катару. Ці дії, як пише Reuters, показали, що Ер-Ріяд "зміг працювати з суперниками та ворогами США, щоб зміцнити свої регіональні інтереси".

Нагадаємо, сирійський президент Башар Асад раніше цього місяця вирушив до Саудівської Аравії для участі в регіональному саміті. Його участь у саміті Ліги арабських держав (ЛАД) ознаменувала його повернення в арабський світ після тривалої ізоляції.

Ця поїздка в Саудівську Аравію для Асада стала першою з 2011 року, коли його країну охопила кровопролитна війна.

Як писав "Ми-Україна" раніше, російські загарбники стратили чоловіка на Луганщині за те, що той мав послідовну проукраїнську позицію. Як розповіли в місцевій ОВА, його повісили у рідному селищі Нижня Дуванка, що розташовується у Сватівському районі.

Головне