Формула миру та ситуація на Близькому Сході: Зеленський провів переговори з шейхом Катару

Формула миру та ситуація на Близькому Сході: Зеленський провів переговори з шейхом Катару

Президент України Володимир Зеленський провів переговори з еміром Катару шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані. Про це повідомила пресслужба глави держави.

Як зазначається, Зеленський висловив подяку еміру за гуманітарну підтримку, зокрема за 100 млн доларів від Катару, які були виділені на зміцнення енергетичного сектора України та на обладнання для швидких та хірургічних відділень. Він також відзначив роль Катару в поверненні незаконно депортованих і примусово переміщених російськими окупантами українських дітей.

Президент наголосив, що документально підтверджено було викрадення близько 20 тис. дітей з України. За його словами, це страшна цифра, але реальна ще більша. Він наголосив, що ми готові до подальшої координації та співпраці для повернення дітей.

Він подякував еміру Катару за зацікавленість в реалізації гуманітарних проєктів першої леді Олени Зеленської. Вони стосуються відновлення зруйнованих внаслідок бойових дій лікарень.

Лідери країн обговорили ситуацію на Близькому Сході і погодилися, що необхідно докладати зусилля для деескалації, пошуку миру та захисту цивільних. Крім того, було наголошено на важливості безперешкодного функціонування гуманітарних коридорів для евакуації цивільних та постачання гуманітарної допомоги.

"У цей важкий час участь країн Затоки у Формулі Миру залишається надзвичайно важливою. Висловлюю подяку Катару за долучення до попередніх раундів переговорів щодо Формули миру, а також за готовність взяти участь у зустрічі на Мальті наступного тижня", - додав Володимир Зеленський.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, президент України Володимир Зеленський заявив, що в обговоренні української Формули миру, яке відбудеться наприкінці жовтня на Мальті, візьмуть участь понад 50 учасників.

Головне