Фінансовий моніторинг політично значущих людей здійснюватиметься пожиттєво

Фінансовий моніторинг політично значущих людей здійснюватиметься пожиттєво

Фінансовий моніторинг політично значущих людей в Україні відтепер буде здійснюватися пожиттєво. Верховна Рада ухвалила відповідний законопроєкт №9296-д.

Про це повідомив народний депутат України Ярослав Железняк у своєму Telegram-каналі.

За словами нардепа, у другому читанні та за сам законопроєкт проголосували 276 народних депутатів. Замість трьох років після посади топчиновники будуть отримувати фактично довічний статус РЕР (Politically Exposed Person, політично значущих людей). Крім того, буде посилена відповідальність СПФ (зокрема, банків) за необґрунтовану відмову користувачам у фінансових послугах.

Так, Міжнародний валютний фонд повинен зарахувати ухвалення законопроєкту у другому читанні. Це буде виконанням вимоги програми кредитування.

Водночас це стане останнім кроком для початку переговорів щодо членства України у Європейському Союзі. Напередодні Фонд нагадав, що очікує від України ухвалення законів про фінансовий моніторинг політично значущих осіб та відновлення податкових перевірок.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у Європейському союзі є консенсус щодо вступу України, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. За його словами, Україна повинна виконати свої задачі, а Європейська комісія - свої.

Головне