"Енергоатом" підписав угоду з Westinghouse на купівлю реакторної установки для Хмельницької АЕС

Президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін та президент Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман підписали угоду на закупівлю реакторної установки за технологією AP1000 для першого атомного енергоблоку в Україні, розпочавши відмову від радянсько-російських технологій.

Церемонія підписання контракту пройшла за участю міністра енергетики Германа Галущенка у Києві.

Згідно з повідомленням міністра, установка вже готова і перебуває у США, а будівельні роботи на Хмельницькій АЕС розпочнуться після прийняття необхідного законодавства Верховною Радою.

"Ми йдемо в досить скоординованому графіку. Зараз завершуємо роботу з техніко-економічним обґрунтуванням, далі має бути ухвалено відповідний закон (про будівництво Х5/Х6, - ред.)", - зауважив міністр.

Галущенко зауважив, що фінансування здійснюватиметься за рахунок коштів "Енергоатому" та кредитування від U.S. Exim Bank, оцінюючи вартість будівництва одного блоку AP1000 приблизно в 5 млрд дол.

Котін вказав, що після прийняття закону компанія оперативно розпочне будівельні роботи для зведення блоку, який забезпечить додаткові 1,1 ГВт встановленої електричної потужності в енергосистемі країни.

"Укладеним сьогодні контрактом ми ставимо крапку в закупівлі обладнання для одного блоку, тобто гарантуємо, що це обладнанням ми купуємо, і воно буде в нас встановлене", - додав керівник "Енергоатому".

Голова Westinghouse нагадав, що п'ять блоків AP1000 вже побудовані і експлуатуються на АЕС у США та Китаї, а ще п'ять блоків практично готові до введення в експлуатацію.

"Ці реактори вже діють в США та Китаї. З точки зору вартості електроенергії, AP1000 в Китаї дуже конкурентоспроможні, навіть на тлі їхньої дуже розвиненої енергетики", - підкреслив Фрагман.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, Україна позбулася залежності від поставок з рф запчастин до атомних реакторів.

Головне