Експорт російської нафти злетів до максимуму за останні місяці

Експорт російської нафти злетів до максимуму за останні місяці

Експорт російської нафти сягнув максимального рівня за майже чотири місяці. Обсяги поставок у період з 21 по 25 лютого збільшилися на 365 000 барелів на добу до рівня у 3,5 млн.

Як пише Bloomberg, упродовж останніх чотирьох тижнів рф експортувала в середньому 3,48 млн барелів. За підрахунками видання, росія на 190 000 барелів перевищує план першого кварталу, заявлений нафтовим картелем ОПЕК+.

Експорт за останні чотири тижні виявися наймасштабнішим із листопада минулого року. Як раз в той період рф спіткали перші проблеми із сортом "Сокіл", який упродовж двох місяців відмовлялась закуповувати у російських партнерів Індія.

Різкий сплеск експорту пояснюється тим, що росії вдалося замінити постачання нафт марки "Сокіл" з сахалінських родовищах, сортом EPSO. Сибірська нафта транспортується зі східного терміналу Козьміно. 

Відповідно, піднялась і валова вартість експорту російської нафти, нині вона сягає максимальних показників за останні три тижні.

"Валова вартість російського експорту сирої нафти відскочила до тритижневого максимуму, піднявшись до 1,73 мільярда доларів за сім днів до 25 лютого з 1,55 мільярда доларів попереднього тижня. Тим часом середній дохід за чотири тижні продовжив зростати, збільшившись на $115 млн до $1,7 млрд на тиждень", - пише Bloomberg.
 
Як писав "Ми-Україна" раніше, Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) підрахувало, доходи росії від експорту нафти в грудні 2023 року впали до шестимісячного мінімуму. Падіння цін країна-агресорка не змогла компенсувати навіть за рахунок збільшення поставок нафти за кордон.

 
  
 
 

 
 

Головне

Інавгурація російського диктатора Володимира Путіна, яка має відбутися 7 травня, є спробою створити ілюзію законності майже довічного перебування при владі цієї людини, заявили в МЗС.