Експерт розповів, що буде з цінами на бензин в Україні

Експерт розповів, що буде з цінами на бензин в Україні

Виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин прогнозує, що ціна на бензин після повернення довоєнного рівня акцизів зросте несуттєво. Про це він розповів в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" на каналі "Ми-Україна".

"Ситуація яка. Ми повертаємося до довоєнного оподаткування. Тобто прийнято рішення було з 1 липня повернути 20% ПДВ і довоєнний рівень акцизів. До цього моменту в нас було 7% ПДВ і 100 доларів на тоні акцизу. За приблизними розрахунками дійсно до 11 гривень мала би піднятися ціна на літр 95 бензину. Але я думаю за рахунок своєї маржі десь гривні три перекриють торгівельні мережі. Тому в середньому максимальна ціна, на яку підніметься літр бензину, десь буде 6-7 гривень", - зазначив Пендзин.

Разом з тим він додав, що підвищення вартості бензину буде поступовим.

"Ще один момент - це не буде дуже миттєво. Ми вчора бачили дуже поступове підняття. Це пов'язано з залишками пального, яке лишилося на базах у торговельних мережах. По волі того, як ці надлишки будуть вибиратися, ціна буде трішечки зростати. Якщо згадати, то рік тому ціна за літр 95 бензину була 59 гривень. Потім через зміни на світовому ринку нафтопродуктів вони знизилися. А ми повернення акцизів часткових не побачили, хоча десь більше ніж півроку тому було перше невеличке повернення оподаткування, ввели оцей акциз на тонну і 7% ПДВ, то я маю надію, що і це підняття не сильно буде вибиватися з того процесу, що є. Думаю, що ціна на бензин закріпиться на рівні 53-54 гривень за літр і це в умовах, що імпортне пальне, яке буде надходити з Євросоюзу, не буде мінятися в ціні. А зараз ми бачимо що ціна на світовому ринку нафти трішечки скажімо послаблюється і нафта дешевшає. Тому цілком можливо, що 50+ ціна на літр бензину і буде", - пояснив експерт.

Як повідомляли Ми-Україна, Сергій Куюн розповів, як зміниться ціна на бензин та дизель.

Головне