Експерт: Після виборів у Польщі ситуація щодо українського зерна стабілізується

Експерт: Після виборів у Польщі ситуація щодо українського зерна стабілізується

Ситуація між Польщею та Україною стабілізується після того, як у Польщі пройдуть вибори. Таку думку висловив виконавчий директор "Міжнародної асоціації малих громад" Олексій Буряченко в ефірі ток-шоу "На часі" на каналі "Ми-Україна".

"Нам потрібно максимально заспокоїтися і не думати, що це от дві сторони, що це Україна з Польщею. Важливо розуміти, що консенсус ми маємо шукати в трикутнику - Україна, Польща і ще плюс три країни, і Єврокомісія, Брюссель. Тільки конструктивне вирішення цього питання, на рівні цього трикутника, забезпечить як відкриття ринків, так і компенсацію з боку Єврокомісії польським фермерам. Ну і, відповідно, зніме рівень напруги. Я переконаний, що після завершення виборчого процесу в Польщі ми дуже скоро побачимо стабілізацію цієї ситуації", - заявив експерт.

Разом з тим він наголосив, що Україна робить усе можливе, аби врегулювати ситуацію з сусідніми країнами щодо зерна.

"Уряд України робить усе можливе для того, щоб ситуацію не загострювати, а спробувати створювати майданчик перемовний, щоб всім показати, що Україна забезпечує зернову стабільність світу.

І давайте правду казати - Україні потрібні надходження фінансові, валютні для стабілізації гривні. Фермерам потрібні надходження для того, щоб закупити посівний матеріал на озиме, хімію, розрахуватися з пайовиками і заплатити місцеві податки, що також є стабілізаційним фактором. Тому насправді питання дуже комплексне. І я думаю, що зараз ми маємо не критикувати один одного, не шукати шпильки і зачіпки, а максимально працювати в конструктивному руслі", - зазначив Олексій Буряченко.

Як повідомляли "Ми-Україна", Польща не припинятиме підтримку України через непорозуміння щодо зерна, заявив радник голови польського МЗС Пшемислав Ґраєвський.

Головне