Ексдепутати ОПЗЖ викрали понад 30 державних суден на 80 млн грн: їм оголосили підозри

Ексдепутати ОПЗЖ викрали понад 30 державних суден на 80 млн грн: їм оголосили підозри

Двоє колишній депутатів від забороненої партії ОПЗЖ отримали підозри через викрадення понад 30 суден торговельного флоту України. Про це повідомили у пресцентрі Служби безпеки України.

За даними СБУ, двоє колишніх депутатів Одеської міської ради від забороненої ОПЗЖ та ексголова судноплавної компанії привласнили 32 баржі загальною вартістю 80 млн гривень, що належали державній компанії "Українське Дунайське пароплавство".

"У 2017 році вони уклали декілька договорів між пароплавством та підконтрольною фірмою на оренду вищезгаданих суден. Однак, замість використання за призначенням ділки вивезли державні баржі за територію України, змінили їхні номерні знаки та фіктивно перереєстрували їх на афілійовану компанію. Після цього судна переправили до однієї із країн Близького Сходу. Там їх розібрали та виготовили з них 12 барж більшої вантажності, які у подальшому фігуранти використовували у власних комерційних цілях на території України, але уже під іншою реєстрацією", - йдеться у повідомленні.

Співробітники НАБУ, САП та СБУ встановили місцезнаходження всіх викрадених суден та арештували їх. Також було проведено експертизи, які підтвердили, що "нові" плавзасоби було виготовлено з комплектуючих викрадених барж.

На підставі зібраних доказів, трьом організаторам оборудки і трьом їхнім спільникам оголосили підозри за такими статтями Кримінального кодексу:

  • ⁠ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене організованою злочинною групою в особливо великих розмірах);
  • ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном з використанням службового становища, вчинене організованою злочинною групою в особливо великих розмірах);
  • ч. 3 ст. 209 (вчинення правочинів із майном, одержаним внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчинене організованою групою в особливо великих розмірах).

Зловмисникам загрожує до 12 років за ґратами.

Як повідомляли "Ми-Україна", депутат Черкаської міськради від ОПЗЖ отримав п'ять років за ґратами за виправдовування агресії рф.

Головне