Дволикий Янус: астрономи виявили унікальну білу карликову зірку, що змінює "обличчя"

Дволикий Янус: астрономи виявили унікальну білу карликову зірку, що змінює

Науковцям вдалося відкрити незвичайного білого карлика. Унікальна особливість зірки полягає у тому, що вона має два "обличчя" - одне складається з гелію, інше - з водню. Звідси небесне тіло отримало свою назву "Янус" на честь дволикого давньоримського бога, пише Reuters.

Це відкриття було зроблено міжнародною групою астрономів в обсерваторії Zwicky Transient Facility. Вчені звернули на нього увагу, коли примітили, що зірка змінює свою яскравість у міру обертання.

"Янус — римський бог із двома обличчями, тому ми подумали, що це дуже доречно. Щобільше, Янус — бог переходу, і білий карлик нині може переходити від атмосфери, що складається з водню, до атмосфери, що складається з гелію", — сказала Іларія Кайаццо, науковий співробітник Каліфорнійського технологічного інституту в галузі астрофізики.

Зірка розташована в нашій галактиці Чумацький Шлях приблизно за 1300 світлових років від Землі у напрямку сузір'я Лебедя. Світловий рік - це відстань, яка світло проходить за рік, 9,5 трлн км.

Ще одна особливістю Януса полягає у його дуже швидкому обертанні навколо своєї осі. За отриманими науковцями даними, повний оберт зірка робить за 15 хвилин. Для порівняння, Сонцю на це потрібно 27 днів.

Вважається, що зазвичай після утворення білого карлика його важчі елементи опускаються до ядра зірки, тоді як легші (водень та гелій) - спливають нагору. Вважається, що ця прошаркова структура руйнується на певній стадії еволюції деяких білих карликів, коли водень і гелій змішуються разом.

У астрономів вже є одразу декілька версій того, ця унікальна дивна зірка стала дволикою.

Як писав "Ми-Україна" раніше, перший в історії футбольний матч на поверхні Місяця може відбутися вже в середині наступного десятиліття. Такого висновку дійшли науковці з британського Інституту інженерії та технологій.

Головне