Чехія готова допомогти з виконанням пунктів формули миру

Чехія готова допомогти з виконанням пунктів формули миру

Чехія готова допомогти з виконанням кількох пунктів формули миру президента України Володимира Зеленського. Йдеться, зокрема, про ті, що стосуються сфери ядерної безпеки та переслідування воєнних злочинів росії.

Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський після зустрічі з президентом Петром Павелом у середу, 9 серпня, пише видання Novinky.cz.

Глава чеського МЗС розповів президенту країни про підсумки мирного саміту щодо України, який відбувся у Саудівській Аравії 5-6 серпня.

"Я повідомив йому (президенту - ред.), що ми запропонували професійну допомогу у виконанні українського мирного плану з десяти пунктів, особливо у сфері ядерної безпеки та судового переслідування за воєнні злочини", - пояснив Ліпавський.

Водночас заступник міністра Ян Маріан додав, що Чехія хоче допомогти у виконанні першого пункту мирного плану — забезпеченні ядерної та радіаційної безпеки. Вона також прагне допомогти створити спеціальний трибунал щодо воєнних злочинів росії.

Нагадаємо, Південна Корея братиме участь у робочій групі з імплементація положень формули миру, запропонованої президентом України Володимиром Зеленським. Рішення було прийнято за підсумками участі радника президента Південної Кореї з нацбезпеки Чо Те Йона в консультаціях у Саудівській Аравії минулими вихідними. У них більшість представників 45 країн висловили прихильність припиненню війни та швидкому відновленню миру в Україні. 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, мирний саміт у Саудівській Аравії та перемовини сприяли консолідації “міжнародного консенсусу”. Про це заявило МЗС КНР. На думку аналітиків, присутність Китаю на саміті свідчить про можливі зміни у підході Пекіна. Однак не йдеться про різкий поворот у його підтримці Москви.

Головне