Боррель поговорив з головою МЗС Ірану і закликав припинити підтримку рф у війні

Боррель поговорив з головою МЗС Ірану і закликав припинити підтримку рф у війні

Голова дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель провів переговори з міністром закордонних справ Ірану Хосейном Аміром Абдоллахіаном. Європейський високопосадовець закликав країну припинити підтримку росії у війні проти України.

Про це Боррель повідомив на своїй сторінці в Twitter. За словами глави дипломатії ЄС, він засудив страту шведсько-іранського дисидента Хабіба Чааба. Він також попросив не стратити громадянина Німеччини та Ірану Джамшида Шармахда.

При цьому Боррель у розмові підтримав співпрацю Ірану з Міжнародним агентством з атомної енергії.

"Я наголосив, що Іран повинен продовжувати цю співпрацю, припинити підтримку війни Росії проти України та припинити використовувати громадян ЄС у своїх політичних інтересах", - написав Боррель.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки запобігла спробі незаконного вивезення за межі України авіаційних комплектуючих. Вони підлягають державному експортному контролю. Як зазначається, у ході комплексних заходів у Дніпрі викрито двох підприємців. Саме вони намагалися нелегально переправити до Ірану два турбореактивні авіадвигуни Д-36 для продажу.

Кабінет Міністрів України вирішив винести на розгляд РНБО питання запровадження секторальних санкцій проти Ірану. Відомо, що попередні обмеження щодо осіб і компаній, які безпосередньо причетні до постачання зброї росії, не були сприйняті Іраном як серйозне попередження. Зазначається, що санкції запроваджуються терміном на 50 років.

Крім того, Іран везе в Сирію зброю та військову техніку, маскуючи її під гуманітарні вантажі та допомогу для країни, що постраждала від землетрусу. 

Головне