Білорусь поглиблює співпрацю з Іраном та намагається домовитися про виробництво "шахедів", - ISW

Білорусь поглиблює співпрацю з Іраном та намагається домовитися про виробництво

Іран та Білорусь, які підтримують дії росії в Україні, намагаються посилити двосторонню співпрацю. Зокрема, ведуться перемовини щодо виробництва "шахедів". Про це повідомили в Інституті вивчення війни.

За даними ISW, білоруський міністр оборони Віктор Хренін у понеділок, 31 липня, приїхав в Іран, де зустрівся з міністром оборони Мохаммадом Резою Аштіані. Сторони підписали Меморандум про взаєморозуміння та план двостороннього військового співробітництва на 2023 рік.

Як міністр оборони Аштіані веде переговори щодо військових закупівель та продажів. Тож цілком імовірно, що Хренін та Аштіані обговорили домовленості щодо виробництва та постачання зброї.

На думку аналітиків ISW, Білорусь могла спробувати укласти угоду про виробництво іранських безпілотників у себе на території. Адже раніше повідомлялося, що Іран намагався запустити виробництво своїх дронів на заводі у Гомельській області в Білорусі.

Як повідомляли "Ми-Україна", в обмін на дешеві та ефективні БпЛА “Шахед”, які застосовуються для ударів по українській інфраструктурі, росія надає Ірану кіберзброю. Зокрема країна-агресор передає Ірану засоби для цифрового спостереження.

Головне