Байден: Перемир'я у Газі "настане хоч завтра", якщо ХАМАС звільнить заручників

Байден: Перемир'я у Газі

Президент США Джо Байден заявив, що припинення вогню у Секторі Гази може настати "хоч завтра", якщо ХАМАС звільнить заручників, яких утримують. 

Про це повідомляє CNN.

“Як я вже казав, це залежить від ХАМАСу — якби вони хотіли це зробити, ми могли б припинити це завтра. І припинення вогню почнеться завтра”, - сказав Байден на зборі коштів у Сіетлі 11 травня.

Сім'ї п'яти американців, яких вважають у заручниках у Газі, зустрілися з радником з національної безпеки та координатором з Близького Сходу Бреттом Макгреком, де висловили своє розчарування з приводу неявки угорської сторони до домовленостей, особливо після нових відеозаписів, що свідчать про погіршення стану заручників.

У контексті переговорів, ізраїльська та ХАМАС переговорні групи не дійшли згоди у Каїрі, виходячи з початкових умов щодо припинення вогню. Бойовики ХАМАС звинуватили прем'єра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху в перешкоджанні переговорам та використанні їх як прикриття для військових дій в місті Рафах.

Раніше армія оборони Ізраїлю атакувала цілі ХАМАС у Рафаху на півдні Сектора Гази. Це відбулося незадовго після попередження Ізраїлем палестинців про необхідність евакуації з міста перед наступом. Як пише WSJ ця операція призначена створити тиск на ХАМАС з метою досягнення військових цілей, таких як звільнення заручників.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, лідер США Джо Байден вперше пригрозив Ізраїлю зупинкою передачі бомб та артснарядів у разі, якщо прем'єр Біньямін Нетаньяху віддасть наказ про широкомасштабний наступ на Рафах.

Головне