Астрономи виявили планету, якої б взагалі не мало існувати

Астрономи виявили планету, якої б взагалі не мало існувати

Науковці виявили в космічному просторі планету, яка настільки перевищує розміри свого сонця, що суперечить сучасному розумінню того, як формуються такі небесні тіла та сонячні системи в цілому, пише The Independent.

Вказане небесне тіло у 13 разів перевищує масу Землі, але обертається навколо зірки, яка всього у дев'ятеро більша за наше Сонце. Таким чином виходить, що співвідношення між виявленою планетою та її сонцем у 100 разів вище, ніж у Землі та нашої єдиної зірки Сонячної системи.

"Розбіжність настільки велика, що вчені вважали, що така планета не може існувати", - йдеться у статті. 

Цю планету виявив астроном Суврат Махадеван з Університету штату Пенсільванія разом зі своїми колегами. Результати спостережень показали, що планета LHS 3154b обертається навколо своєї зірки, яка називається LHS 3154 кожні 3,7 земних дня і знаходиться на відстані близько 51 світлового року від Землі. 

"На такій близькій орбіті ми ніколи не бачили нічого подібного. Ми не вірили, що така маленьке, така витончена зірка може мати таку велику планету", - прокоментував знахідку Махадеван. 

Нагадаємо, раніше NASA показало новий знімок, який надіслав телескоп "Джеймс Вебб", і на якому на тлі червоного газу і хмар зоряного пилу відображено народження зірок.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у жовтні SpaceX і NASA запустили місію до астероїда Психея, що розташований між Марсом і Юпітером. Космічний апарат Psyche має вивчити багатий на метали астероїд і дослідити його нікелево-залізне ядро. 

 

Головне