Асад повертається на світову арену: президент Сирії вперше з 2004 року приїхав до Китаю

Асад повертається на світову арену: президент Сирії вперше з 2004 року приїхав до Китаю

Сирійський лідер Башар Асад 21 вересня прибув з офіційним візитом до Китаю. Востаннє він відвідував КНР ще у 2004 році. Як пише Reuters, його мета - "покласти край більш ніж десятирічній дипломатичній ізоляції під західними санкціями".

Як відомо, сирійський диктатор нечасто покидав межі своєї країни з 2011 року, коли її охопила кровопролитна війна, яка забрала життя понад півмільйона людей.

Очікується, що Асад разом з десятками іншими іноземних високопосадовців буде присутнім на церемонії відкриття Азійських ігор 23 вересня. Потім, за планом, він очолить делегацію на зустрічах у кількох китайських містах.

У п'ятницю, 22 вересня, запланована його зустріч із китайським лідером Сі Цзіньпіном. У КНР Асад пробуде до вівторка.

"Зустріч із президентом Китаю на регіональному заході має додати додаткову легітимність кампанії Асада щодо повернення на світову арену. Сирія приєдналася до китайської ініціативи "Пояс і шлях" у 2022 році і в травні знову було прийнято до Ліги арабських держав", - йдеться у тексті видання.

Візит Асада в КНР у 2004 році став першим для глави Сирії з моменту встановлення взаємних зв'язків між країнами у 1956 році. Китай, так само як рф та Іран, продовжував підтримував відносини з Дамаском, тоді як інші ізолювали Асада через репресії в Сирії.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у серпні Сирією прокотилися масові антиурядові протести. Демонстранти закликали до усунення президента Башара Асада від влади.

Головне