Україна домовилася з ЄІБ про €840 млн допомоги на відновлення інфраструктури

Україна домовилася з ЄІБ про €840 млн допомоги на відновлення інфраструктури

Україні вдалося залучити 840 млн євро на відновлення пошкодженої інфраструктури. Про це повідомили у прес-службі Міністерства відновлення України.

Кошти надійдуть від Європейського інвестиційного банку. Це передбачає меморандум, який підписав голова Мінвідновлення Олександр Кубраков та президент ЄІБ Вернер Хойєр.

Кошти від ЄІБ планують спрямувати на підготовку, оцінку, фінансування та реалізацію проектів і відновлення муніципальної інфраструктури (шкіл, лікарень тощо), громадських будівель із врахуванням енергоефективності, інфраструктури водопостачання та водовідведення, транспортних мереж та громадського транспорту.

Також ЄІБ дасть Україні кошти на розвиток цифрової трансформації та посилення кібербезпеки.

Крім того Україна співпрацюватиме з ЄІБ щодо технічної та консультаційної допомоги, на що витратять 100 млн євро.

"Ми будемо спільно працювати над низкою проєктів, спрямованих на відновлення муніципальної та транспортної інфраструктури, поліпшення енергоефективності тощо. Ми цінуємо підтримку, яку Банк уже надав українцям, і дякуємо президенту ЄІБ Вернеру Хойєру за співпрацю та критичну важливу роль Банку для стійкості України в умовах війни", - прокоментував угоду Кубраков.

Варто зазначити, що з початку повномасштабного вторгнення рф Європейський інвестиційний банк надав Україні 1,7 млрд євро допомоги.

Як повідомляли "Ми-Україна", уряд Японії ухвалив рішення надати фінансову допомогу сумою 5 млн доларів для українців, які постраждали від підриву Каховської ГЕС. 

Головне