Світові витрати на ядерну зброю сягнули небувалих $91,5 млрд: ТОП-5 країн

Світові витрати на ядерну зброю сягнули небувалих $91,5 млрд: ТОП-5 країн

Світові держави невпинно нарощують витрати на ядерну зброю. За оцінками Міжнародної кампанії за ліквідацію ядерної зброї (ICAN), у 2023 році глобальні витрати на цей вид озброєнь зросли на 13% і сягнули небувало показника у 91,4 млрд доларів.

Усі дев'ять країн світу, що володіють ядерною зброєю, збільшують свої бюджети на ці цілі:

  • США залишаються беззаперечним лідером, витрачаючи $51,5 млрд доларів,
  • Китай посідає друге місце з бюджетом 11,9 млрд доларів,
  • росія замикає трійку із показником у 8,3 млрд доларів,
  • Велика Британія йде слідом із невеликим відривом - 8,1 млрд доларів,
  • Франція закриває топ-5 із 6,1 млрд доларів.

Експерти попереджають, що при нинішніх тенденціях світові витрати на ядерну зброю перевищать 100 млрд доларів вже у 2024 році. За останні п'ять років вони зросли на вражаючі 34%, або 23,2 млрд доларів. Особливо стрімке зростання продемонстрували США (45%) та Велика Британія (43%).

Сьюзі Снайдер, одна з авторів дослідження ICAN, наголошує, що ці мільярди можна було б використати на боротьбу зі зміною клімату, збереження біорізноманіття, покращення охорони здоров'я та освіти в усьому світі. Натомість вони йдуть на нарощування смертоносних арсеналів.

Нагадаємо, російський диктатор Володимир Путін неодноразово погрожував застосуванням ядерної зброї, щоб застерегти Захід від прямого військового втручання в Україну.

Як писав "Ми-Україна" раніше, США та росія, за підсумками минулого року, як і в 1950-х роках, залишаються найбільшими ядерними державами, володіючи близько 90% усіх боєголовок у світі.

 

Головне