Понад €800 млн: західні банки за рік сплатили Москві учетверо більше податків, ніж до війни, - FT

Понад €800 млн: західні банки за рік сплатили Москві учетверо більше податків, ніж до війни, - FT

За підсумками 2023 року російський бюджет поповнився понад 800 мільйонів євро податків від низки найбільших західних банків, серед яких - Raiffeisen Bank, UniCredit та Deutsche Bank, які попри війну в Україна продовжують роботу на території рф. 

Як пише FT, вказана сума учетверо перевищує обсяги сплачених ними податків у довоєнні роки. Видання також нагадало про обіцянки цих банків мінімізувати діяльність в країні-агресорці.

"Податки, сплачені європейськими банками, що еквівалентно приблизно 0,4% всіх очікуваних неенергетичних доходів бюджету рф на 2024 рік, є прикладом того, як іноземні компанії, що залишаються в країні, допомагають Кремлю підтримувати фінансову стабільність, незважаючи на західні санкції", - йдеться у тексті.

За минулий рік сім найбільших за обсягами активів банків Європи відзвітували про сукупний прибуток у понад 3 мільярди євро. До переліку входять: 

  • Raiffeisen Bank International,
  • UniCredit,
  • ING,
  • Commerzbank,
  • Deutsche Bank,
  • Intesa Sanpaolo,
  • OTP.

Нарощування ними прибутковості призвело і до збільшення суми податків. Для порівняння, у довоєнному 2021 році бюджет рф отримав від них лише 200 млн євро. При цьому понад 50% від 800 млн податків за 2023 рік припадає на австрійський Raiffeisen Bank International, банк має найбільшу присутність у рф з числа іноземних кредиторів.

"Іноземні кредитори виграли не тільки від вищих процентних ставок, але й від міжнародних санкцій проти російських банків. Такі заходи позбавили конкурентів доступу до міжнародних платіжних систем і підвищили привабливість самих західних банків для клієнтів у країні", - наголошують журналісти FT.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у жовтні 2023 року НАЗК виключило OTP Bank з переліку міжнародних спонсорів війни. Банк взяв на себе певні зобовʼязання, які стосуються подальшої діяльності на ринку рф.

Головне