Обійшов Безоса та Арно: Маск повернув собі титул найбагатшого у світі

Обійшов Безоса та Арно: Маск повернув собі титул найбагатшого у світі

Засновник Tesla та SpaceX Ілон Маск спромігся знову обійти своїх двох ключових суперників - Джеффа Безоса та Бернара Арно - і повернути собі титул найзаможнішої людини у світі. Про це свідчать дані Bloomberg Billionaires Index.

Це тріо найбагатших людей планети протягом 94% цього року займали перші позиції в індексі мільярдерів. Проте, коливання їхніх статків призвели до шести змін на вершині рейтингу з 29 травня, що є безпрецедентним темпом для ієрархії, яка залишалася відносно стабільною з моменту втрати Маском першого місця на початку березня.

На останню ротацію вплинули боротьба за компенсаційний пакет Маска, дострокові вибори у Франції та зростання акцій технологічних компаній, яке не демонструє жодних ознак уповільнення.

52-річний Маск зі статками у 208 млрд доларів повернувся на перше місце лише вдруге з початку березня, потіснивши з першого щабля Безоса. Акції Tesla зросли минулого тижня після того, як акціонери проголосували за повторне схвалення його компенсаційного пакету 2018 року та перенесення штаб-квартири компанії до Техасу. Маск та рада директорів Tesla провели останні два місяці, мобілізуючи підтримку цих заходів, приділяючи особливу увагу угоді про виплати, яка давала Маску право на отримання опціонів на акції на суму до $55,8 млрд за умови, що компанія досягне певних показників. Ці опціони зараз складають майже чверть його власного капіталу. Його статки також підтримав новий раунд фінансування, в рамках якого його підприємство зі штучного інтелекту xAI оцінюється більш ніж у $24 млрд. За оцінками Bloomberg, Маску належить 65% компанії, яка використовує дані з публікацій у соціальних мережах на X для навчання свого чат-бота Grok.

Засновник Amazon.com Inc. Безос наразі посідає друге місце в індексі статків Bloomberg з власним капіталом у 205 млрд доларів. З 29 травня він тричі повертався на перше місце. 

Тим часом, Арно нещодавно опустився на третє місце зі статками у 199 млрд доларів, провівши більшу частину останніх трьох місяців на першому місці. Власний капітал 75-річного бізнесмена впав майже на 13 млрд доларів після того, як несподіваний передвиборчий заклик президента Франції Еммануеля Макрона призвів ринки цієї країни до найгіршого тижня за останні роки.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Пентагон продовжив контракт зі SpaceX Ілона Маска про надання інтернет-послуг Starlink в Україні ще на шість місяців, до 30 листопада

Головне