Завершення війни: прогнози, маніпуляції та спекуляції

Завершення війни: прогнози, маніпуляції та спекуляції

Останнім часом тема термінів війни знову стала предметом загального обговорення. Щоденно на цю тему видаються різноманітні "прогнози", які разюче відрізняються між собою за конкретними датами. Хтось бачить завершення війни, хтось – прогнозує, що вона триватиме ще 15 років. При цьому, кожен обґрунтовує свою позицію, спираючись на цілком раціональні аргументи. Раціональні, але не повні, тому що врахувати усі можливі обставини у такому прогнозі просто неможливо.

Якщо говорити про науковий підхід, то найбільш доцільним для прогнозу термінів завершення війни може видатися сценарний метод. Тобто, написання ймовірних сценаріїв, які можуть призвести до завершення війни. Одна проблема – таких сценаріїв може бути дуже і дуже багато, бо дуже багато існує "змінних", від яких усе буде залежати. Ситуація в Україні, російська ситуація, ситуація серед західних партнерів України – все це буде впливати на терміни війни. Як і ресурсний потенціал обох сторін. І навіть здоров’я та протяжність життя "бункерного діда", який, власне, і розпочав цю війну.

Тому науковий прогноз, який би більш менш чітко називав терміни завершення війни, зараз просто неможливий. Тим більше, що саме по собі "завершення війни" - це термін, що у даному випадку не дуже однозначний.

Зрозуміло, що завершення війни – це не просто момент затишшя на фронті або припинення активних бойових дій. Все це може бути лише тактичною паузою. Завершення війни – це створення ситуації, у якій її відновлення буде якщо і не повністю неможливим, то дуже малоймовірним.

Основи миру в Україні

У мирному плані Президента України В. Зеленського, який нещодавно було презентовано на саміті G20, а потім обговорено на подальших самітах, чітко вказується формат стабільного, стійкого та справедливого миру, що передбачає: виведення з України іноземних військ, відновлення територіальної цілісності і суверенітету України, відновлення справедливості, покарання злочинців та компенсації для України, енергетичну та продовольчу безпеку для всього людства. Зрозуміло, що досягнення цієї мети може зайняти час, але лише у такому форматі ми одержимо реальне завершення війни, а не бомбу уповільненої дії, закладеної під світовий порядок та стабільність.

Зрозуміло, що є ті, хто пропонують спершу перейти до "припинення вогню", а потім уже вирішувати "дипломатично" усі інші пункти, але подібний підхід виявився хибним. Його хибність нам показали т.зв. "Мінські домовленості", які начебто завершили війну росії та України у 2015 році. І ми можемо використовувати тут термін "начебто", оскільки в реальності, як ми бачимо, ці домовленості були лише прологом та першим етапом для більш масштабної та кривавої війни, яку росія розпочала проти України 2022 року.

Тому зараз головне питання – це не терміни завершення бойових дій, а умови та результати цього завершення, аби подальша військова ескалація після завершення була вкрай малоймовірною, а не неодмінною. Отже, просто "припинення вогню" - це не той варіант, який пасує для цієї ситуації.

Важливі кроки на шляху до стабільного миру

Проте, є декілька параметрів, які виразно будуть сигналізувати близькість стабільного та довготривалого миру. Найголовніше – створити умови, за яких росія більше не зможе у силовий спосіб намагатися диктувати свою волю Україні, а через Україну – всьому світу.

Перше – це вигнання окупаційних військ за межі території України. Це позбавить росію аргументів впливу через окуповані території.

Друге – захист повітряного простору України, аби не залишати росії аргументів у вигляді постійних обстрілів території України за допомогою ракет та дронів. Україна повинна мати найбільш сучасне ППО у світі – це та ціль, яку ми маємо досягати разом з партнерами.

Нарешті, останнє, але найважливіше – це членство України у НАТО, оскільки лише гарантії безпеки у вигляді захисту з боку всього військового потенціалу Заходу – це той аргумент, що зможе зупинити будь-які спроби російської агресії у майбутньому.

То коли завершиться війна? Мабуть, ми не зможемо назвати чітку дату навіть після того, як це трапиться. Звільнення території України, припинення бойових дій, гарантування недопущення нової війни – це все, швидше за все, будуть різні дати, розмежовані у часі. А підписання якихось домовленостей з новою російською владою для нормалізації взаємин (виплати репарацій та інших компенсацій, офіційних вибачень та засудження путінського режиму, покарання російських військових злочинців) – це може бути щось віддалене від нас у часі роками чи навіть десятиліттями. Тут термін у 15 років цілком може бути реальним, але це не про завершення війни, а про остаточне закриття цієї теми.

Петро Олещук, політолог, експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна”

Головне