Заповідь батьківщині: пам'ять, воля та незламність

Заповідь батьківщині: пам'ять, воля та незламність

Я пам’ятаю, як моя бабуся, яка була за радянських часів ув’язнена по політичним мотивам, ще в моєму далекому дитинстві вчила мене розшифровувати український тризуб по буквах, магічно поєднуючи їх і читаючи слово — ВОЛЯ!

Вона пройшла війну медичною сестрою, пройшла радянські репресії та голод, вона говорила мені про важливість незалежної української церкви і єдине про що мріяла для українців, так це про те щоб бути господарями на своїй землі. До землі вона відносилася дуже лагідно та з любов’ю — рівненькі рядочки огірочків, помідорів, кабачків, цибулі, усі на своєму місці і складалося враження, що дають урожай вони в такій атмосфері, також, з великим задоволенням.

В сьогоднішній статті присвяченій Дню Незалежності України я не хочу писати багато високопарних слів, усі це сьогодні будуть писати та говорити... Я хочу нагадати чому ми разом і як спільно ми можемо досягати неймовірних фантастичних результатів.

Зараз ми знаходимось на переламному етапі своєї історії

Українці завжди були освіченою нацією, яка прагнула до нових знань та навичок і не даремно саме в Україні був перший вищий навчальний заклад у Східній Європі – Острозька академія, яка була заснована князем Острозьким Костянтином-Василем у 1576 році, а конституція Пилипа Орлика і зараз рахується надзвичайно новаторською і яка, точно, випередила час.

І навіть у новітній історії незалежності України ми пройшли багато випробувань та подолали багато перепонів - це і "лихі 90-ті", і тотальне безробіття, і створення класу олігархів і навіть відвертих зрадників при владі, накштал Януковича. Але ми усе це пройшли, пройшли РАЗОМ і зараз ми знаходимось на переламному етапі своєї історії, на рубіконі, якщо хочете. Саме зараз путінська росія хоче забрати у нас усе — і життя, і незалежність, і майбутнє для нашої нації! Але ми вистоїмо і Переможемо, адже ми стали уже значно сильнішими, аніж раніше, українство стало глобальним трендом, ми несемо світло і цінності у найтемніші куточки нашої земної кулі — тому що ми українці, ким бути велика честь та відповідальність!

Так, проблем, навіть окрім рашистської навали в нас залишається багато і про це, також, потрібно говорити, навіть у таке важливе для нас свято, як День Незалежності. Адже, саме ці проблеми та виклики, накштал тотальної корупції і є нашим основним внутрішнім ворогом, який роз’їдає наш суверенітет з середини, а отже, закривати на це очі ми уже просто не маємо права.

Унікальне вікно можливостей

Так сталося, що на перший погляд усе зараз звалилося на плечі українців одночасно і війна, і боротьба з внутрішнім ворогом, і просування проукраїнської позиції у світі, але пропоную подивитись на цю ситуацію, як на унікальне вікно можливостей, яке відкрилося для нас завдяки нашій єдності, солідарності та хоробрості! Вікно можливостей, яке витиснуло зараз з країни “батальйони ТОП-корупціонерів” та олігархів, яке допомогло нам усвідомити хто ми є насправді, що ми єдина сильна нація і нас не зламає а ні зовнішній ворог, а ні внутрішній!

А отже, саме зараз ми маємо проявити ту принципову позицію, яка дозволить йти нам далі. Раз і назавжди реформувати неефективну систему державного управління, судову та правоохоронну систему, вивести нашу освіту, науку та медицину на пристойний рівень, адже це наше майбутнє. І у цій боротьбі ми маємо сильних союзників, це наші західні партнери, які також не хочуть інвестувати у тотально "корумповану прірву".

Президент України Володимир Зеленський, як лідер не тільки України, а і усього вільного світу, органи місцевого самоврядування, які показали, що самоорганізація на місцях може бути ефективною і навіть новостворені правоохоронні органи, накштал Державного бюро розслідувань (ДБР) та, можливо, НАБУ, які зараз показують, що можна працювати чесно та ефективно, на прикладі боротьби з корупційними проявами на митниці, в податковій, військкоматах, ВЛК та ін.

Ніхто не казав, що буде легко

З власного досвіду, ми чудово знаємо, що безкоштовний та легкий сир може бути тільки в мишоловці, а справжні речі нам, зазвичай, дістаються “кров’ю та потом”. І повертаючись до своєї бабусі, скажу, що вона працювала усе життя для і на майбутнє України, і не жаліла на це, а ні часу, а ні сил. І, я глибоко переконаний, що і ми, за СВОБОДУ та ВОЛЮ, маємо боротися щодня і щохвилини, перетворюючи українську націю, наш прапор та герб - на глобальні символи справедливості світового масштабу! 

Як ми можемо прослідкувати зі світових ЗМІ День Незалежності України цього року разом з нами будуть святкувати в усьому цивілізованому світі, оскільки "ми-українці", тепер для багатьох є символами незламності, сміливості та природними носіями цього генетичного коду демократичних цінностей, про які нам так довго свого часу розповідали деякі євробюрократи.

Ми є прикладом для багатьох, а отже, на нас тепер покладена відповідальність не тільки за відновлення та оновлення України після перемоги, а і за глобальний світовий порядок, який показав свою недієвість та беззахисність перед загрозами глобального терору. Саме Україна, саме наш президент має запропонувати світу нову архітектуру світової безпеки, яка буде базуватися на “Українській Формулі Миру”.

Це, якщо хочете, наша місія і відповідальність перед світом, яка одночасно принесе мир, спокій, стабільність і розвиток на нашу рідну землю. А саме цього прагнула колись моя бабуся, щоб ми самі були господарями на своїй землі. Я підхоплюю її мету, принципи та нескореність, як і мільйони українців в усьому світі, задля нашої остаточної перемоги над силами зла і щоб День Незалежності ми святкували РАЗОМ на центральних площах своїх мирних міст з кольоровими кульками, солодкою ватою і святковим настроєм!

Зі Святом нас Друзі, бережіть себе та своїх близьких і ми обов’язково Переможемо!

Олексій Буряченко, виконавчий директор “Міжнародної асоціації малих громад”

Головне