Угода про вступ України та Молдови до ЄС стане переломним моментом у війні проти росії

Угода про вступ України та Молдови до ЄС стане переломним моментом у війні проти росії

Наступного місяця ЄС оголосить про конкретну дату початку офіційних переговорів стосовно вступу України і Молдови в ЄС.

Поки що не відомо як і що буде з Сербією. Сербія також стоїть у черзі на вступ у Європейський Союз. Однак прихильність президента Сербії Александpа Вучичa до росії та тривале протистояння з Косово є "двома найбільшими перешкодами" на шляху до членства цієї балканської країни в ЄС.

Крім того Сербія відмовилася приєднатися до санкцій Заходу проти росії після її вторгнення в Україну y 2022 році. У відповідь на це Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій зазначено, що Європейський Парламент "дуже шкодує про неприєднання Сербії до санкцій ЄС проти росії і це завдає шкоди її процесу вступу у ЄС". Відтак офіційні переговори між Сербією і Євросоюзом зійшли нанівець.

Зараз Сербія намагається увійти в пакет "Україна і Молдова", аби відновити діалог з офіційним Брюсселем.
Проте, попікшись на Угорщині, у Єврозсоюзі політики застерігають, аби Сербія не стала ще одним "Троянським конем" усередині Європейського Союзу, яким нині є Угорщина.

Під час свого туру по Західних Балканах президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн неодноразово наголошувала, що Белград і Приштина не будуть допущені до подальших переговорів, доки вони не нормалізують відносини.

8 листопада Європейська Комісія оприлюднить свій звіт про прогрес України, Молдови і Сербії, які прагнуть вступити до Євросоюзу. І, принагідно, хoчу згадати у цьому контексті Грузію. Як бачимо, Грузія, котра також брала участь у цьому "забігу" повністю зійшла з дистанції і вийшла з процесу інтеграції і в ЄС, і в НАТО. Хоча ще не так давно вона давала найкращі показники на двох векторах: ЄС і НАТО.

Наступного тижня офіційний Брюссель рекомендуватиме розпочати переговори про вступ до ЄС України та Молдови, але з урахуванням "технічних" застережень.Зокрема, Україні та Молдові необхідно досягти більшого прогресу у створенні надійної та незалежної судової системи, впровадження антикорупційних заходів, та захисту прав меншин (це вже щоб Угорщина не вставляла палки в колеса і ЄС, і України). Сам початок офіційних переговорів має стартувати у грудні цього року, напередодні Різдва.

Ростислав Демчук, журналіст, політичний оглядач, експерт з міжнародних відносин

Головне