Telegram: заборонити не можна дозволити

Telegram: заборонити не можна дозволити

Щодо законопроєкту, який може обмежити використання Телеграму в Україні, якщо той не забезпечить своє представництво в Україні, не розкриє структуру власності та не реагуватиме на скарги, хочу додати наступне:

  1. Телеграм, як російський продукт, повинен бути заборонений в Україні. А поки він не заборонений - він має платити податки - у вигляді "податку на Google", який є, по суді, оподаткуванням цифрових послуг, digital services tax (DST), і який уже сплачує близько ста великих "цифрових" компаній, таких, як Google, Meta, Etsy чи OnlyFans.
  2. З урахуванням частки українських користувачів, дохід компанії від українського ринку у 2024 році складе щонайменше 3-4 млн дол. Це вже в 120-160 разів перевищить мінімальний поріг суми операцій постачання електронних послуг, після якого компанія-нерезидент зобов’язана зареєструватися в Україні, як платник податку. Понад те, ТГ вже в 2023 році перевищив цей поріг.

  3. Від учора рішенням суду Телеграм тимчасово, на час розгляду позову, мав бути заблокований у Іспанії через порушення авторських прав. Блокування були зобов'язані забезпечити провайдери інтернету. Але в останній момент суддя призупинив виконання рішення, щоб дослідити, який вплив буде мати споживання на споживачів (ТГ використовують 19% іспанців).

  4. Корпорації, зокрема і ті, що надають цифрові послуги, мають поважати закони країни, у якій заробляють. Інакше їм там не місце.

  5. Дорікання про український "чебурнет" безпідставні. Якось після заборони "Вконтакте" та однокласників укрнет чебурнетом не став.


Автор: Юрій Гайдай, старший економіст Центру економічної стратегії

Головне