Стрес і я: як розуміти, контролювати та уникнути його

Стрес і я: як розуміти, контролювати та уникнути його

Стрес - це стан фізичної та емоційної напруженості, що виникає у формі реакцій на складні, важкі, та не контрольовані обставини. Важливо розуміти як справлятися зі стресом, а найголовніше — профілактика стресу. Дуже важливою складовою гарного емоційного стану є профілактика. Навіщо боротися зі стресом, якщо його можна уникнути.

Позбавтеся джерел стресу. На нас впливає будь-яке спілкування та будь-яка інформація. Розберіться - після перегляду яких програм вам стає не по собі або ви відчуваєте агресію. Особливо зверніть увагу на відео перегляди, вони швидше і глибше проникають в нашу психіку і залишаються там. Розберіться з найближчим оточенням: проаналізуйте - хто з ваших близьких та знайомих любить розмовляти про погане, засуджувати, бажати зла, знаходити у всьому зло… Якщо у вас психіка на межі зриву - припиніть спілкування з такими людьми і розберіться з інформацією, яку ви поглинаєте щодня.

Дайте вихід агресії. Вихід агресії, що накопичилася, зсередини — назовні, це відома психологічна техніка. Найдоступніші способи: кричати в нікуди, малювати і палити малюнки, займатися агресивними видами спорту, бити подушку тощо. Головне — щоб це не стосувалося людей і тварин, інакше деструктивна енергія не вийде назовні, а навпаки повернеться бумерангом усередину ще більшою руйнівною силою.

Важливість сну. Сон стає для нас важливим лише коли виникає безсоння. Якісний сон дуже важливий для відновлення ресурсів нашої психіки. Ідеально: засипати до 23:00, прокидатися близько 6:00. Але не всі можуть дозволити собі таку ідеальну картину. Тому головне, щоб ваша психіка встигла відпочити: 1. Вночі потрібно спати. 2. Якщо є недосипання - сон днем (не більше години). 3. Сон - перезавантаження (у будь-який час, коли вас ніхто не потурбує) достатньо 20 хвилин глибокого сну, щоб наша нервова система перезавантажилася.

Знаходьте час залишатися сам із собою

Ментальна пауза: сієста для нервів. Потрібно поважати свою нервову систему, а не пред'являти до неї вічні претензії. Тому необхідно враховувати її потреби, головна з яких це відпочинок протягом дня. Знаходьте час залишатися сам із собою хвилин на 15 і розслаблятися: послухати улюблену пісню, або помедитувати, або поспілкуватися з кішкою/собакою, деякі примудряються вимкнутись і подрімати. Телефон на цей час виключити. Таким чином, психіка обнулюється, а обнулення - запорука профілактики стресу.

Важливість режиму. Режим стабілізує нашу нервову систему, а вона – наше життя. У людини стає менше тривожності коли день, або хоча б ранок/вечір йдуть чітко за графіком. Нервова система розуміє, що все під контролем і розслабляється. Виникає позитивний заряд на весь день — я контролюю своє життя, мені не потрібно вранці та ввечері витрачати енергію на планування та ухвалення малозначних рішень.

Дихальні практики. Використовуйте дихальні практики. Деякі з них ви можете знайти в моїх попередніх матеріалах.

Зверніться за підтримкою. Найчастіше впоратися зі стресом самостійно дуже складно. Помилка людини в тому, що вона в такому стані замикається в собі, сидить на дивані і цілодобово дивиться в одну точку. Спілкування із позитивними близькими — це "редагувати" негативні емоції. Навіть якщо ви не згодні з ними, сперечатися, доводити свою правоту — це спілкування важливо, через нього ви відновлюєтеся. Якщо таких близьких немає, зверніться до професійного психолога.

Рух. Відпрацювання стресу через активне фізичне навантаження - це факт, давно підтверджений численними дослідженнями. Початок цьому поклав Райх - один із учнів Фрейда, який пішов із психоаналізу та розвинув власний напрямок - тілесно орієнтована психологія. Одне з його базових тверджень у тому, що стрес можна відреагувати через тілесні вправи, в такий спосіб знявши м'язові затискачі, які впливають на психіку. Тому будь-які активні рухи в ситуації стресу є терапевтичними. Ходьба пішки, тренування, плавання, домашнє прибирання, танці, секс та будь-які інші форми активності. Також, багато результатів дослідження підтверджують те, що кардіотренування ефективно знижують рівень стресу.

Розуміння власної значущості

Здоровий спосіб життя. Достатня кількість людей у стресі тягне до деструктивних форм переживання — алкоголь, наркотики та інші форми залежностей. Які є заміною на короткий проміжок часу, а потім стають ще важчим психологічним тягарем. Здоровий спосіб життя, здорове харчування сприяє виробленню ендорфінів, які знімають тривожність.

Допомога нужденним. Багато хто не підозрює, як це відволікає від стресу і дає ресурси "забути про нього". Сенс у тому, що стрес - це у тому числі невпевненість у собі, у своїх силах. Коли людина допомагає слабшим та радіє їх результатам, ми активізуємо розуміння власної значущості — я можу. Що є сильним підживленням для позитивних функцій психіки.

Олена Рихальська, кандидат психологічних наук

Головне